Chebské Retromuseum se otevře 17. února

Zpět do minulosti, kterou ještě mnozí pamatují, zavede návštěvníky chebské Retromuseum. To vzniká v Schillerově domě na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad a jeho slavnostní otevření je naplánováno na 17. února v 17. hodin.  A na co příchozí mohou těšit? Kromě stálé expozice, která je složená z průmyslového designu a dalších předmětů denní potřeby, to bude také jedna výstava věnovaná botaskám a druhá chebskému designéru Josefu Cupákovi, který je autorem i slavných skládaček ESKA. Kdo přijde přímo na slavnostní otevření, může se těšit i na retro módní přehlídku.

Do muzea se vstupuje z náměstí a přímo naproti vstupu se nachází vitrína s těmi nejzajímavějšími exponáty. Návštěvníci pak přes pokladnu projdou do bistra s mozaikou na zdi. „Ta je od Vlastimila Květenského, autora, který působil na Karlovarsku. Mozaika ale pochází z jedné z pražských školek,“ vysvětlil Marcel Fišer, ředitel Galerie výtvarného umění (GAVU) v Chebu. Právě tato instituce bude Retromuseum provozovat.

V přízemí je umístěná i stálá expozice. Hlavní kurátorkou muzea je Daniela Kramerová, která se sestavila tým specialistů na různé sféry designu. „Stálá expozice se skládá ze dvou částí,“ podotkl ředitel s tím, že ve vitrínách se nachází průmyslový design a další předměty denní potřeby. „Jde o předměty, které mají muzejní charakter a ty jsou velké části zapůjčené z muzeí, například z Národního technického muzea a z Uměleckoprůmyslového muzea.“ Podle jeho slov se mají návštěvníci nač těšit. Jsou zde vystavené magnetofony, vysavače, žehličky, televize a mnoho dalšího. „Máme zde i kompletní řady od 50. let do roku 1989. Lidé tak mohou vidět, jak se vyvíjel design, kvalita a technické parametry.“ K vidění zde budou také hračky, porcelán, typografie, české sklo či užité předměty z plastů. „Tyto běžné předměty denní potřeby jsou vybrané tak, aby byly něčím zajímavé. Ačkoliv se řada z nich vyráběla sériově, šlo o tvorbu špičkových designerů,“ zdůraznil ředitel. Jedna sekce je věnovaná architektuře, ve které budu vystavené například modely okálu a šumperáku, další židlím nebo třeba dopravě. V té si návštěvníci prohlédnou modely aut, tramvají a podobně. Na „pódiu“ se pak bude vyjímat blankytně modré „embéčko“, motorka a další opravdové dopravní prostředky.

Druhou část stálé expozice tvoří takzvaná prostředí. „Jde o reálné interiéry bytů a kanceláří, ve kterých se lidé mohou posadit a zavzpomínat,“ řekl Marcel Fišer s tím, že takových zákoutí nachystali rovnou pět.

V mezipatře je umístěná expozice hudby a v prvním patře je prostor pro kratší výstavy. Ty jsou u příležitosti slavnostního otevření připravené hned dvě. Ještě před vstupem k nim se zájemci mohou pokochat zákoutím z bruselských lustrů a pak už zamířit k výstavám. „Ta hlavní bude věnována fenoménu botasek, druhá menší chebskému designéru Josefu Cupákovi, který je autorem slavných skládaček ESKA ale nejen jich,“ doplnil ředitel GAVU.

Na 17. února bude nachystaný také nachystaný doprovodný program. „Bude hrát skupina George and Beatovens, kterou kdysi zakládal Petr Novák, a k tomu se uskuteční módní přehlídka ve stylu retro,“ dodal Marcel Fišer.

GAVU Cheb získala Schillerův dům od města do dlouhodobého pronájmu. Jde o budovu, která s galerií přímo sousedí a tak mohly v zadním traktu vzniknout i galerijní depozitáře.