Darujte pejskům nový domov

Psím útulkem na Hraničné prošlo už téměř pět tisíc psů

Nejlepším dárkem je dobrý skutek. Ten může udělat každý milovník zvířat a darovat nějakému čtyřnohému miláčkovi nový život tím, že si jej vezme z útulku. Tím chebským prošlo jen tento rok 323 psů. Na stránkách Živého Chebska proto budeme pravidelně zveřejňovat fotografie pejsků, kteří potřebují nutně nový domov.

Útulek na Hraničné pomáhá i ostatním zvířatům v nouzi. Společně se záchranou stanicí se staral například o mládě puštíka, které vypadlo z hnízda. A podařilo se jim ho vypiplat tak, že bylo možné ho vypustit do volné přírody. Útulkem ale prošla i řada dalších zvířat – třeba fretky, kočky, pískomilové, morčata, ale také i srnka nebo čáp. Psí útulek však někteří lidé zneužívají. Pořídí si zvíře, které je přestane bavit nebo ho přestanou zvládat, a „šoupnou“ ho do útulku. Ten ale slouží především pro zvířata týraná, ztracená nebo opuštěná. O této náročné práci jsme se bavili s provozovatelkou útulku Marie Lokingové.

 

Co obnáší péče o opuštěná zvířata?

Kompletní péči o svěřená zvířata a o vše, co je nutné ke kvalitnímu provozu útulku. Veterinární péče, strava, venčení, úklid a další nezbytné věci pro chod zařízení.

 

Jsou v útulku jenom psi nebo i jiná zvířata?

Útulek je pouze pro psy, ale snažíme se pomáhat všem zvířatům, která se ocitnou v nouzi. Od 1. ledna do 26. listopadu letošního roku jsme přijali 323 psů a téměř stovku ostatních zvířat. Kapacita útulku je 25 psů. Od roku 1996 bylo přijato téměř 5000 psů.

 

Kolik je u vás aktuálně psů?

V současné době je u nás 26 psů. To znamená, že je kapacita naplněná.

Jak se k vám zvířata dostávají?

Přijímáme psy od městských policií, státní policie, veterinární správy, ale také od majitelů. Za psa jehož majitel je znám, se platí poplatek 1500 až 2000 korun (jednorázově?). Při dočasné péči je poplatek 120 korun na den. To je třeba v případě, když majitel odjíždí na dovolenou.

Pokud někdo bude chtít zvířatům pomoct, co může udělat?

Každý může pomoci podle svých možností. Je vítána jakákoliv pomoc – venčení psů u nás v útulku, pomocné a úklidové práce, krmivo, obojky, vodítka, odčervovací a odblešovací prostředky, pamlsky, čisticí prostředky, hračky a vše spojené s péčí o zvířata v útulku. Lidé také pomohou zvířatům tím, když je nebudou neuváženě množit, a budou svá zvířata kastrovat, sterilizovat, čipovat a registrovat.

 

V případě, že by si chtěl někdo zvíře z útulku odvézt. Co pro to musí udělat?

Především by měl velmi důkladně zvážit a rozmyslet si, zda je pořízení zvířete dobrý nápad. Je třeba zvážit svoje finanční, existenční, fyzické, psychické a další schopnosti. Je to závazek na několik let. Na našich internetových stránkách si mohou zájemci najít psa, o kterého by měli zájem.

A na závěr, jak se k vám zájemci dostanou?
Autem z Chebu to trvá asi 12 minut. Pokud někdo zvolí autobus, vystoupí v Pomezí nad Ohří, pak půjde ještě asi čtyři kilometry pěšky do Horní Hraničné. Útulek je značený. Zájemci také mohou přijít pěšky nebo přijet na kole, z Chebu je to asi osm kilometrů.

 

PES K ADOPCI

 VasilÚtulek pro opuštěné a toulavé psy Cheb - PES K ADOPCI - Vasil

Pes, kříženec AST, věk asi 2 roky. Je hodný, rychlý, aktivní, hravý. Potřebuje pevné vedení a zkušeného pána. Hodí se pro sportovně založeného člověka. Hodí se do bytu i k domu se zahradou.
 

 

 

Marie Lokingová
Útulek pro opuštěné a toulavé psy Cheb
IČ:43275010
tel: 354434722
mob: 732156634 – po 16:00
e-mail:lokingova@seznam.cz
www.utulekcheb.estranky.cz

Pondělí: zavřeno (sanitární den)

Úterý – čtvrtek: 08:00 – 15:30

Pátek: 08:00 – 14:00

Sobota: 09:00 – 15:30

Neděle: zavřeno