Střetů aut se zvěří na podzim přibývá

V letošním roce se zvýšil počet dopravních nehod způsobených střetem se zvěří o 112 případů. Jen toto úterý došlo ke dvěma takovým událostem. A u obou hrálo hlavní roli divoké prase. Odborníci upozorňují, že právě v tomto období je riziko střetu se zvěří vysoké.

K první nehodě došlo po osmé hodině večerní, a to nedaleko Komorní Hůrky. Za necelé čtyři hodiny se stala další podobná nehoda na silnici ve směru od Chebu na Mariánské Lázně.

„V celém Karlovarském kraji došlo od začátku letošního roku celkem ke 238 dopravním nehodám střetu vozidel se zvěří, nárůst oproti loňskému roku je tak 112,“ uvedla policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Ke srážce se zvěří sice může dojít v kteroukoliv denní dobu, ale například vysoká zvěř má tendenci pohybovat se i v blízkosti silnic především za svítání a za soumraku. Právě u vysoké by řidiči měli být obzvláště pozorní v období, kdy dochází k páření, tedy v říjnu až prosinci.

Pro zvýšení bezpečnosti řidičů i zvěře se proto budují speciální „přechody“, a to hlavně v okolí rychlostních silnic a dálnic. V poslední době se také využívají pachové zábrany. Jde o kůl, na kterém je aplikována pěna s kyselinou máselnou. Z pachu, který lidé vnímají jako zkažené máslo, cítí zvířata predátory. Území se tak vyhne. Někteří motoristé se navíc sami chrání vysokofrekvenční píšťalkou, která svým zvukem zvěř plaší.

Co ale dělat, když na cestě zvěř potkáte?OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zvíře je při nočním oslnění světlomety vozidla dokonale zmateno a zůstává strnule stát na vozovce a neutíká. Pokud tedy máte čas zareagovat, měli byste zpomalit a vypnout dálková světla. Odborníci také doporučují zatroubit a pokusit se tak zvíře vyplašit. Počítejme také s tím, že zvíře nemusí být na silnici samo. Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže zahlédnuté zvíře můžou následovat další.