Výstava nabídla 280 druhů hub. Viděla ji víc jak tisícovka návštěvníků

Ani sucho nepokazilo tradiční výstavu hub, která se konala o uplynulém víkendu v Mariánských Lázních. Pro návštěvníky přichystal Mykologický klub CHKO Mariánské Lázně na 280 druhů hub, které za dva dny vidělo více jak tisíc návštěvníků.

Na výstavu nedorazili jen houbaři z Chebska, Karlovarského či Plzeňského kraje, ale cestu si sem našli lidé z Liberecka i Budějovicka. A dokonce sem zavítali také Švýcaři.

„Ti od nás chtěli houby koupit, v čemž jsme jim samozřejmě nemohli vyhovět,“ řekl Jiří Pošmura, předseda mykologického klubu. „Oslovili nás také hosté z Ruska i Německa a nešetřili chválou,“ dodal předseda.

Na organizaci výstavy se podílelo 16 členů klubu, někteří obětovali týden dovolené na přípravu celé akce. Součástí výstavy byl i badatelský koutek pro děti, takže se rodiče mohli věnovat prohlídce exponátů. Díky Ekocentru Cheb si mohli návštěvníci prohlédnout krásu hub i pod mikroskopem.

„Náš příznivec z Mariánských Lázní Martin Hamaďak nám věnoval nejcennější usušený  exponát, a to Masenku lišejníkovou, která je velmi vzácná a roste jen asi ve třech lokalitách na území Čech. Tu jsme tak letos mohli vystavovat poprvé. Exikát máme schovaný na další výstavy,“ doplnil Jiří Pošmura.

Skvělou odezvu měla také ochutnávka houbařských specialit, jako byl například houbový salát či pečenáče.

Kdo výstavu v Mariánských Lázních nestihl, bude mít možnost hned tento pátek 2. října navštívit Domov pro seniory „Skalka“ v Chebu, kde bude pro zájemce otevřená od 14 do 16.30hodin.

Výstava nabídla 280 druhů hub. Viděla ji víc jak tisícovka návštěvníků