Rakytník řešetlákový, pomocník nejen při nachlazení

 

Citroník severu neboli rostlina budoucnosti, to je rakytník řešetlákový. Jeho oranžový plod je zásobárnou vitamínu C, ale také vitamínů A, B, B1, B2, B6, B3 udržující harmonickou funkci centrální nervové soustavy a organických kyselin. Kvete žlutými květy a jeho plody mají sytě oranžovou až červenou barvu, ta závisí na množství karotenoidů. Zvláště v poslední době si získal svoji oblibu také v Čechách, jeho domovinou je ale Nepál, Čína a Mongolsko.

V lidovém léčitelství se používá k léčbě plic, při zánětech a zahlenění, k hojení sliznic, ale také k léčení žaludečních a dvanácterníkových vředů. Rakytník prý urychluje proces hojení ran, stimuluje regenerační procesy a mluví se také o pozitivním vlivu na choroby jater. Svoje zastoupení má také v kosmetických výrobcích.

A protože je právě sezóna dozrávání rakytníku, máme pro vás několik receptů.

 

Rakytníkový sirup

Budeme potřebovat:

 1 ½ litru omytých bobulí rakytníku, které vylisujeme (slupky a semínka nevyhazujeme, ale schováme na přípravu rakytníkového oleje)

1litr vlažné převařené vody

10 gramů kyseliny citronové

Cukr (na litr šťávy cca kilogram cukru)

Smícháme rakytník, kyselinu citronovou a vodu. Necháme 24 hodin odstát, pak přecedíme přes plátno a vymačkáme. Na každý litr šťávy přidáme cca 1 kilogram cukru krystal. Mírně zahříváme, NEVAŘÍME!, až se cukr rozpustí. Zatepla plníme do lahví.

 

Rakytníkový olej

Zbytky po vylisování rakytníku, semínka a slupky

Olej, nejlépe lisovaný za studena

Zbytky rozdělíme do zavařovacích skleniček a zalijeme olejem. Skleničky řádně uzavřeme a uschováme na cca 5 dnů do chladu a tmy. Poté scedíme přes plátýnko a nalijeme nejlépe do tmavých skleněných lahví a dáme do chladu a tmy. Proces můžeme zopakovat ještě jednou. Oleje užíváme 3 lžičky denně.

Podle lidového léčitelství se olej používal zevně i vnitřně, a to pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky. Vmasírovaný do vlasů jim má dodat lesk a živost. Na pleť a dekolt působí regeneračně a hydratačně. Vnitřně proti zánětům, a to přidaných několik kapek oleje do skleničky vody.

 

Rakytníkový džem

 1 díl šťávy z rakytníku

1 díl cukru

Cukr se šťávou smícháme a ohřejeme na 80 – 85 stupňů, NEVAŘÍME! Mícháme do rozpuštění cukru a hned plníme do zavařovacích skleniček. Zavařujeme cca 10 minut

 

Rakytníkový extrakt

1 díl rakytníkového prášku

3 díly 40% alkoholu

Vše smícháme a necháme cca 3 týdny louhovat. Poté přecedíme přes plátno a uskladníme do tmy a chladu. Doporučuje se malá lžička 3x za den.