Řidiči testují nový obchvat Chebu

První řidiči se po jihovýchodním obchvatu Chebu projeli v pondělí 1. září. Na zprovoznění komunikace čekali především obyvatelé Evropské ulice a ulice 17. listopadu, které jsou nejvíc zatíženy tranzitní dopravou.

„Obchvat by měl podle výsledků sčítání automobilů z města odvést až pět tisíc osobních automobilů a téměř pět stovek kamionů denně,“ dodal náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik.

Investorem výstavby jihovýchodního obchvatu byla Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje. Necelých 3,4 kilometru dlouhá dvouproudová komunikace, jejíž výstavba byla zahájena loni v březnu, propojila stávající silnici na Podhrad se Svatým Křížem. Na trase jsou dva mosty a rovněž dva kruhové objezdy, první přímo na Svatém Kříži a druhý nedaleko Hájů. „Výstavba obchvatu stála přibližně 393 milionů korun, přičemž 85 % nákladů by měla pokrýt dotace z Regionálního operačního programu Severozápad,“ řekl Jakub Pánik.

Jak město Cheb, tak Karlovarský kraj upravily také komunikace navazující na jihovýchodní obchvat. Město se zaměřilo na křižovatky obchvatu se stávajícími silnicemi na Svatém Kříži a u Hájů. „Došlo tam k vybudování chodníků a nového veřejného osvětlení. Celkově to stálo přibližně 6 milionů korun.,“ uvedl starosta Petr Navrátil.

Karlovarský kraj zase zrekonstruoval křižovatky na komunikaci z Chebu do Podhradu. Na místě frekventovaného křížení ulic Vrázova a Nižnětagilská vyrostl nový kruhový objezd a křižovatka komunikace na Podhrad s ulicí Na Návrší byla rozšířena o odbočovací pruhy.

Fotogalerie z výstavby obchvatu