U Aše vykolejil vlak. Naštěstí jen cvičně

Tři desítky cestujících museli zachránit členové integrovaného záchranného sboru spolu se svými německými kolegy z vlaku u obce Studánka na Ašsku. Právě tam se uskutečnilo cvičení železniční nehody.

„Osobní vlak narazil do stromů popadaných přes koleje, při nárazu se zranilo všech třicet cestujících ve vagonech,“ popisuje scénář cvičení Martin Kasal, mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje. „K vykolejení vlaku navíc podle námětu cvičení došlo zhruba čtyři sta metrů od místa, kam bylo možné zajet se záchranářskou technikou. Zbytek museli hasiči a zdravotníci i s veškerým vybavením po svých.“

Úkolem hasičů a záchranářů bylo nejprve roztřídit zraněné podle závažnosti jejich zranění a podle toho určit, koho bude nutné nejrychleji transportovat.

„Některé zraněné zachránci pouze doprovodili do místa shromaždiště techniky, kde probíhalo další ošetření a rozdělení do sanitek,“ podotýká mluvčí.

Další pak museli odnést na nosítkách či přepravit malou drezínou.

„Během cvičení si profesionální a dobrovolní hasiči společně s posádkami záchranné služby vyzkoušeli především spolupráci při podobně rozsáhlém neštěstí. Bylo nutné nejen zachránit všechny z havarovaného vlaku, ale i co nejrychleji a nejbezpečněji je transportovat a zaevidovat,“ říká Martin Kasal.

Cvičení navíc prověřilo i spolupráci s kolegy z Německa, na místě zasahovali i hasiči i zdravotničtí záchranáři.

Jednotlivé úkoly navíc prověřilo i počasí, před závěrem cvičení začalo vydatně pršet a všichni se tak museli vypořádat i se změnou počasí s ohledem na množství zraněných v otevřeném terénu.

Na místě pracoval i posttraumatický tým, který zajišťoval správnou komunikaci s cestujícími. Nejvážněji zraněné pak sanitky postupně odvážely do Aše na výjezdové stanoviště záchranné služby, které bylo určené jako simulovaná nemocnice. Hladký průjezd z místa nehody zajišťovaly hlídky policie. Cvičení se zúčastnilo osm jednotek hasičů a deset posádek záchranné služby. Zraněné cestující věrohodně zahrálo třicet studentů gymnázia z Aše.