Obyvatele Chebska se dočkají lepší onkologické péče

Šetrnější k pacientům má být nový lineární urychlovač, který bude pacientům v chebské nemocnici sloužit od konce letošního roku. V současné době se pracuje na stavbě bunkru, poté přijde na řadu instalace samotného přístroje.

„Starý lineární urychlovač již dožil,“ vysvětlil Josef März, generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice. Menší dávka záření, lepší zacílení, kratší ozařovací doba. To jsou podle něj hlavní výhody nového přístroje, který bude k pacientům šetrnější.

Lineární urychlovač ale nelze umístit v nemocnici ledakam a bylo třeba pro něj postavit nový kryt. Kvůli odstínění zářiče jsou stěny a strop vybudované z barytového betonu o síle dva metry. Celkově bylo použito 650 kubíků betonu, což by pro představu stačilo na stavbu jednoho bytového domu.

Bunkr pro urychlovač ale ještě není dostavěný.

„V současné době je proinvestováno zhruba 49 procent z celkové částky. Dokončena byla hrubá stavba objektu a nyní přichází na řadu instalace rozvodů vody, topení, vzduchotechniky apod. Kromě toho se také pracuje na střeše a na zajištění okolí budovy pomocí gabionových opěrných stěn,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik.

Na červen je naplánována montáž strojoven, rekonstrukce výměníkové stanice či například umístění speciálních protiradonových dveří. Stavba krytu by pak měla být hotova do konce července. Následně dojde k instalaci přístroje za téměř 81 milionů korun. Lineární urychlovač Elekta Synergy XVI se řadí mezi zařízení nejnovější generace a v současnosti se jím může pochlubit pouze nemocnice v Chomutově. „Předpokládáme, že lineární urychlovač bude po dokončení klinických a technických zkoušek uveden do ostrého provozu v prosinci tohoto roku,“ uzavřel Jakub Pánik.