Řidiče čekají problémy, vezl 800 litrů topného oleje

Osm set litrů červené nafty převážel koncem minulého týdne řidič na Chebsku. K jeho smůle zrovna prováděli karlovarští celníci kontroly vozidel. Šofér se tak nejspíš musí připravit na problémy se zákonem. A co bude se zajištěným topným olejem? Ten propadne ve prospěch státu.

„Při kontrole motorového vozidla Volkswagen Transporter celníci zjistili, že se v jeho nákladovém prostoru nachází 4 plechové sudy o objemu 200 litrů obsahujících kapalinu červené barvy,“ potvrdila Lucie Foltová, Tisková mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj.

„Řidič vozidla nebyl schopen na výzvu celníků předložit doklady prokazující zdanění vybraných výrobků podle zákona o spotřebních daních,“ sdělila a doplnila, že celníci ze sudů odebrali vzorky a náklad zajistili.

„Pokud kontrolovaná osoba neprokáže, v souladu se zákonem o spotřebních daních, zdanění přepravovaného topného oleje na území České republiky, celní správa jej zajistí a vyměří spotřební daň, která činí 10,95 korun za litr,“ dodala tisková mluvčí.

Červené nafta je určena výhradně pro výrobu tepla. Z důvodu nižší ceny je však podvodně používána pro pohon motorových vozidel.

Celní správa se na kontroly stále zaměřuje. V souvislosti s dovozem lehkých topných olejů proběhla v minulém týdnu (24. března) i akce v rámci týmu Kobra (video z akce najdete na facebookovém profilu Živého Chebska).  Do akce bylo nasazeno celkem 27 celníků a 50 kriminalistů a policistů pořádkové služby Policie České republiky. Celníci a policisté provedli čtyři domovní prohlídky a 45 prohlídek jiných prostor a pozemků, při nichž zajistili vzorky minerálních olejů z nádrží motorových vozidel, které následně poputují na expertízu do laboratoře. Měli totiž podezření, že dochází k daňovým únikům při dovozu topného oleje a nafty z Německa na území České republiky.

„Pachatelé se této činnosti měli dopouštět od roku 2011 do roku 2014 nákupem kolem 200 tisíc litrů topného oleje a motorové nafty, aniž by splnili povinnost zaplatit spotřební daň celnímu úřadu,“ dodala mluvčí k případu z minulého týdne.

Únik na spotřební dani dosáhl hodnoty několik milionů korun. V případě prokázání viny hrozí pachatelům až osmiletý trest odnětí svobody.