Vyrazte za Indiány do Mariánských Lázní

Městské muzeum v Mariánských Lázních nechává návštěvníky nahlédnout do života původních obyvatel Severní Ameriky, a to na výstavě s názvem Indiáni!!! Život a umění prérijních národů. Jak název napovídá, expozice přiblíží život indiánů, jejich kulturu, způsob vnímání světa a přírody.

Vystavené exponáty pocházejí z dílny Aleše Turnera  z Tachova a jsou kopiemi originálů severoamerických Indiánů. Tomu indiánská tématika učarovala natolik, že se sám naučil vyšívat korálky i ostny z ursona kanadského a vyrábět indiánské zbraně, bubny nebo kožené čluny. Při výrobě předmětů pracuje navíc s původními materiály i technikami, jaké používaly prérijní národy před příchodem „bílého muže“. Návštěvníci si mohou prohlédnout indiánské týpí, kopie jejich zbraní i figuríny Indiánů v jejich typických oděvech a válečném pomalování, které bylo charakteristické pro jednotlivé kmeny. Mezi exponáty jsou rarity jako například lebka z více než tunového bizoního býka, malovaný plášť z jelena Wapiti nebo náhrdelník z pravých medvědích drápů.

Vernisáž se sice uskutečnila začátkem března, ale výstava bude přístupná až do konce roku. Během roku se pak uskuteční i několik tematických sobot, kdy bude možné si poslechnout indiánskou hudbu nebo si vyzkoušet na vlastní kůži, jak se žilo v indiánském týpí. Příchozí také zjistí, jakým způsobem indiáni vyráběli své zbraně či šperky, jak vypadal indiánský rok a mnoho dalších zajímavých věcí.

O termínu se dozvíte také na stránkách Živého Chebska.