Velká akce na R6, policisté se zaměřili na cizince

Velká dopravní akce čekala na řidiče a spolujezdce, kteří v pondělí zamířili z Karlových Varů na Cheb po silnici R6. Zúčastnila se jí nejen cizinecká a dopravní policie, ale i jejich kolegové z Německa. Na kontrolách se podíleli i pracovníci České obchodní inspekce (ČOI).

Akce byla zaměřená hlavně na cizince, policisté ale kontrolovali třeba i to, zda řidiči před jízdou nepili.

„Účel kontroly specialistů z cizinecké policie byl na kontrolu cestovních dokladů, jejich pravost a platnost, také na zjišťování případných padělků,“ říká policejní mluvčí Pavel Valenta. Hlídky pak zjišťovaly, jestli zde cizinci pobývají legálně.

„Specialisté na kontroly cestovních dokladů kontrolovali pravost dokladů u osob z Kazachstánu, Pobřeží Slonoviny, Ukrajiny a Francie.“

Policisté řešili také to, zda řidiči dodržují zákon o provozu na pozemních komunikacích, a zaměřili se i na možnost převážení nelegálních cizinců ve vozidlech, dále pak na kontrolu dodržování pobytového režimu cizinců na území České republiky, pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách, kontrolu zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek před jízdou nebo během jízdy.

„V průběhu akce policisté zkontrolovali 1371 osob, z toho bylo necelých 500 cizinců,“ uvádí mluvčí.

Kontrolou prošlo i pět stovek osobních, víc než desítka nákladních vozidel a tři autobusy.

Celkem bylo uloženo 40 pokut.