V soutěži bodovala cizrnová pomazánka

Levná, rychlá a zdravá večeře. Přesně takový recept jsme hledali. Do soutěže Živého Chebska se přihlásilo osm statečných s osmi lákavými pokrmy. A které jídlo nakonec souboj vyhrálo? Cizrnová pomazánka s avokádem a sýrem

Všechny recepty zhodnotili odborníci – lékařka Silvia Šuba a trenér Jaroslav „Kondor“ Švehla. Vybírali z těchto jídel: cizrnová pomazánka s avokádem a sýrem, hermelín v županu (upečený v listovém těstě), zapečené palačinky plněné tvarohem, rajčatový kuskus s krkovicí, jarní závitky se salátem, rychlé rizoto se zeleninou, houbami a kuřecím masem, salát z červené čočky a zapečená paprika s tvarohem a sýrem.

A oba dva se shodli na tom, že naše zadání nejlépe splnila právě cizrnová pomazánka.

„Cizrnová pomazánka je vhodná jako lehká večere, neosahuje totiž tuky a sacharidy,“ vysvětluje lékařka Silvia Šuba z Chebu. Z lékařského hlediska zvolila jako druhý nejlepší recept zapečenou papriku s tvarohem. „Jde o trochu výživnější jídlo, ale vhodné pro vysoký obsah bílkovin,“ podotýká.  Pro lehkou stravitelnost a obsah bílého masa obsadilo u lékařky třetí místo rizoto.

Na prvním místě vidí cizrnovou pomazánku i trenér Jaroslav „Kondor“ Švehla z Mariánských Lázní. Jako trenér si dokáže představit i rizoto, další recepty by ale jako večeři příliš nedoporučil.

Plech na muffiny tak s receptem na cizrnovou pomazánku vyhrává Adéla Kalenská – gratulujeme!

A nyní vám představíme všechny soutěžní recepty.

Cizrnová pomazánka s avokádem

1 hrnek uvařené cizrny, vychladlé (nebo 1 plechovka)
1 menší červená cibule, nadrobno
1 zralé avokádo
šťáva z 1/2 limetky (lze použít i citron)
2 lžičky olivového oleje
1/2 lžičky kari
čerstvá petrželka nebo koriandr, nasekat
sůl, pepř

cizrnová pomazánkaPostup přípravy receptu:

Cizrnu rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme. (ale ne zcela do hladka, v pomazánce by měly být menší i větší kousky cizrny)

Přidáme avokádo, které také rozmačkáme vidličkou. Zalijeme šťávou z limetky a olivovým olejem, promícháme. Přidáme bylinky, cibuli a koření, promícháme a můžeme podávat.