Letošní zima přeje houbám

Přátelé Mykologického klubu Slavkovský les se v sobotu 17. ledna vydali na další vycházku. Tentokrát se vydali šestnáctikilomnetrovou trasou: Hazlov-Ostroh-Libá-Pomezí. A jako vždy se procházka vydařila. 

Přes nepříznivé počasí se nás v Hazlově sešlo 14 účastníků. Vybral jsem část trasy neznámým terénem, kde jsme se mohli těšit z krás přírody kolem Libé. Letošní neobvykle teplá zima vyhovuje růstu hub, což jsme patřičně využili a zmapovali. Bylo přibližně určeno asi 25 druhů hub, členové klubu vysvětlovali jedlost a nejedlost přímo v terénu.

O nálezy jedlých hub jsme se podělili a radost byla veliká. Někteří se těšili na polévku z hub, nebo že udělají houbový salát, jiní si je zavařili na sladko-kyselo.

Z jedlých hub jsme našli hlívu ústřičnou, pařezník pozdní, penízovku sametonohou a třepenitku makovou.

Nalezli jsme i starou, asi 25 cm velkou pýchavku (vatovec obrovský), která také není běžná, symbolicky jsme ji poplácali a mrak výtrusů se roznesl po okolí. Snad tam najdeme někdy čerstvou plodnici vhodnou na vynikající řízky v trojobalu.

Také se dají nalézt další zajímavé houby prospěšné zdraví, například rosolovka mozkovitá nebo outkovka pestrá. Pozornosti nám neunikla ani krásná škeble rybniční .

Radost z pěkných nálezů jsme umocnili přípitkem teplého svařáku z termosky, který se do pošmourného počasí náramně hodil.Na závěr akce jsme poseděli v útulné pivnici U závory v Pomezí, kde byla dobrá domácí kuchyně a velmi milá obsluha. Hezky jsme si procházku užili, utužili zdraví a slíbili si zopakovat tuto trasu na jaře.

Jiří Pošmura,
předseda Mykologického klubu Slavkovský les