Zámek v ohrožení! Zasahovali hasiči

Kvůli požáru zasahovali hasiči na zámku Kynžvart. Naštěstí šlo jen o cvičení. 

„Cílem taktického cvičení bylo vyzkoušet správné ustavení hasičské techniky kolem zámku při simulovaném požáru a také zajištění dostatečného množství požární vody pro efektivní hašení,“ říká Martin Kasal, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje.

Cvičení bylo podle slov mluvčího určené pro jednotky hasičů, které by při požáru kynžvartského zámku  zasahovaly jako první, a právě na souhře těchto jednotek by záležel správný postup zásahu.

Zámek Kynžvart_06„Mezi cíle cvičení patřilo i to, zda hasiči mají v autech při prvním vyhlášení poplachu dostatek hadic pro podobný typ zásahu, tedy požár střechy kynžvartského zámku. Jejich úkolem bylo vytvořit dvě čerpací stanoviště, jedno z podzemního hydrantu u zámecké restaurace a druhé u rybníčku vedle zámku, který slouží jako zdroj požární vody. Poté měli za úkol vytvořit minimálně šest útočných vodních proudů a zajistit na těchto proudech po dobu minimálně dvaceti minut stálou dodávku vody. Cvičení bylo připravené pro profesionální i dobrovolné hasiče v rámci pravidelné odborné přípravy i s ohledem na výjimečnost Zámku Kynžvart, který patří mezi nejcennější památky v Karlovarském kraji,“ dodává.

Zasahující jednotky:

HZS Mariánské Lázně (CAS 20 MAN, CAS 30 T815-7, AŽ 30 Mercedes)

JSDH Lázně Kynžvart (CAS 25 LIAZ)

JSDH Stará Voda (AS 15 IFA)

JSDH Dolní Žandov (CAS 30 T148)

JSDH Drmoul (CAS 32 T815)

JSDH Tři Sekery (CAS 24 RTHP)

JSDH Teplá (CAS 32 T-815)