Buďte tiše, hrdinové odpočívají

V těchto dnech si připomínáme smutné výročí vypuknutí 1. světové války. Jedním z míst, které postihla nejvíc, je severofrancouzské město Verdun. Právě tam se odehrála největší a nejdelší bitva této války. Ačkoliv od bojů uplynulo 98 let, síla utrpení je zde cítit dodnes.

Válka postihla Evropu, Afriku i Asii. Vyžádala si celkem 37 milionů obětí, 16 milionů mrtvých a 21 milionů zraněných. Přes 60 milionů vojáků bylo mobilizováno. A k nejkrvavějším bitvám 1. světové války došlo právě u města Verdun a okolo řeky Sommy. Byly zde poprvé použity např. chemické zbraně a tanky. Ale také se začalo na řadě míst masově bojovat v zákopech. Není tak divu, že se 1. světové válce říká nejen „Velká“, ale i „Zákopová“.

A proč právě Verdun? Záměrem Německa bylo obsadit Francii, a to pochopitelně i s jejím cenným pobřežím. Předpokládalo se, že právě touto cestou budou chtít proniknout britská vojska. Pokud by Němci uspěli, válka na západě by tak teoreticky mohla skončit. Proto si pro svůj útok vybrala německá armáda snad nejsilnější možný bod – Verdun. Ten byl hlavní pevností francouzského pohraničí a v tehdejší Evropě neměl konkurenci. Dvojitý pás opevnění obtáčel město, čímž jej spolehlivě chránil.  Jeho dobytí by znamenalo volný vstup do země.

Německý útok začal 21. února 1916, první granát dopadl na Verdun ve čtyři hodiny ráno… Německé armádě velel generál E. von Falkenhayn, francouzské maršál P. H. Pétain. Město bylo ostřelováno 1 400 dělostřeleckými bateriemi, které byly rozmístěné na úseku dlouhém 24 km. Po necelých deseti hodinách útoku se vše, co stálo v dostřelu, měnilo v trosky, ve kterých byli pohřbeni vojáci i civilisté. Němci předpokládali, že po jejich vražedném útoku není na francouzské straně život. Proto, když přecházeli do francouzských pozic, je překvapila hustá střelba. Ta nepřipravené Němce zabíjela po stovkách. Začal další nelítostný boj.

Němcům se podařilo dobýt některé francouzské pozice, ale za cenu ohromných ztrát. Ale ani na francouzské straně nebylo dobře, docházel válečný materiál a střelivo. Cílem německé armády se stala pochopitelně i pevnost Douaumont, která byla nejdůkladnější pevností verdunského obranného systému. Ve francouzských rukách ale nezůstala dlouho, dobyta byla 25. února. Po výbuchu muničního skladu v ní 8. května zemřelo přibližně 700 německých vojáků. Zpět ji Francouzi získali 24. října téhož roku. I nedaleké pevnosti Thiaumont a Vaux se snažila německá armáda dobýt, a také to se jí také po těžkých bojích podařilo. Zpět je Francouzi získali období mezi 23. říjnem až 5. listopadem.

Rozhodujícím dnem v této deset měsíců trvající bitvě byl 18. prosinec, kdy se Francouzům podařilo získat zpět většinu svého území. Pohled na jejich vlast byl ale žalostný… Lesy se změnily ve vypálené pláně se zemí nasáklou krví… Vesnice byly srovnané se zemí…

Do dnešních dní je krajina okolo Verdunu kráter vedle kráteru. Granáty dopadly snad na každý metr půdy. Nebylo ani památky po řadě kopců, ty zmizely z map. Válka je v tomto regionu patrná na každém místě. V řídkých lesích je stále možné spatřit roztrhané kusy kovu a z pevností jsou dnes muzea.

I v nelítostné válce ale dokázala znepřátelené vojska projevit trochu lidskosti. Například, když se francouzští a němečtí vojáci museli kousek za Verdunem dělit o jeden zdroj vody. Studna se tak stala místem, kde se neválčilo…

Chtěli byste do Verdunu zamířit?

Z Chebu je to 650 kilometrů, takže přibližně sedm hodin jízdy.

Přímo ve městě Verdun můžete navštívit Citadelle Souterrain (Městskou citadelu). Zaparkovat lze  nedaleko na bezplatných parkovištích, za vstup zaplatíte 8 € za dospělou osobu. V muzeu je možném  vybrat výklad v několika jazycích: v angličtině, němčině, holandštině, španělštině a řadě dalších. Češtinu zde ale nenajdete. To však není problém, příběhu, který život v pevnosti přibližuje, člověk porozumí i tak. Po muzeu vás přepraví vozík pro 9 lidí. V rámci prohlídkového okruhu na vás necelých dvacet zastavení s trojrozměrným promítáním. Místnosti vypadají, že vojáci odešli včera. Najdete zde pekárnu, ve které pekař peče chleby, jídelnu, která čeká na strávníky a mnoho dalších zajímavých věcí, které nebudeme prozrazovat.

Pevnost Douaumont najdeme nedaleko Verdunu.  Byla nejdůkladnější pevností verdunského obranného systému. Jméno dostala podle stejnojmenné vesnice, která se nacházela nedaleko. Byla však za 1. světové války srovnána se zemí. Dnes zde je už jen kaple, která vesnici připomíná. Také v pevnosti Douaumont trochu poznáte, jak zde život mohl vypadat. Ložnice, sprchy, místnost pro obsluhu děla… Ale také je zde zazděná místnost. Ta ukrývá těla mrtvých německých vojáků, kteří zahynuli po výbuchu muničního skladu. Zajímavostí je, že se pomníky francouzských a německých vojáků nacházejí jen kousek od sebe. Příjemným překvapením navíc je, že výklad si můžeme přečíst v naší řeči (v pokladně pevnosti jej zapůjčují). Vstupné pro dospělou osobu činí 4 €.

Ossuaire de Douaumont – hřbitov, kostnice -najdeme přibližně 3 km východně od Verdunu. Stavba je vidět z dáli a má připomínat meč zapíchnutý do země. Ve zdejší kostnici jsou uložené ostatky 130 000 vojáků bez rozdílu národnosti. Před vstupem je hřbitov, na kterém odpočívá v samostatných hrobech 16 142 vojáků. Za vstupné do věže zaplatíme 6 € pro dospělou osobu.

Muzeum Verdun – (Mémorial de Verdun) najdeme zde expozici, která připomíná bitvu. V současné době se muzeum rozšiřuje a opravuje.

Bajonetový zákop – Tranchée des baïonnettes –  památník je věnován 57 mužům, kteří byli po dělostřeleckém útoku pohřbeni v zákopech za živa. Ze země čněly jen konce jejich bajonetů… (Ty se v současné době nacházejí v muzeu) Vstup je zdarma.

Pevnost Vaux  najdeme východně od Memorial deVerdun. Historie pevnosti se začala psát už v roce 1881. Při první světové válce se tady odehrála jedna z největších bitev. Také zde dostaneme psaný výklad v češtině. Vstupné pro dospělou osobu 4 €.

Kateřina Rydrychová, 
foto@zivechebsko.cz