Kakaové sušenky potěší nejen návštěvu

Dlouhou dobu jsem se bránila přípravě domácích sušenek, připadalo mi to zbytečné – vždyť v obchodě si je člověk může snadno koupit. Ale po ochutnání kakaových ,,ježků“ u tety Aničky jsem neodolala a v neděli jsem se pustila do jejich přípravy. S radostí jsem zjistila, že všechny suroviny mám doma a pár pomocníků se také našlo.

Navážení a sesypání mi nedalo moc práce, ale vypracování těsta chtělo trochu fyzické zdatnosti, protože sušenky musí držet tvar, když  je „proženeme“ masovým strojkem bez nože, ale s nástavcem na vánoční pečivo.

 KAKAOVÉ SUŠENKY

380 g hladké mouky

250 g másla

100 g cukru

1 žloutek

2 lžíce kakaa

2 lžíce vody

Těsto z uvedených surovin pořádně vypracujeme a necháme asi hodinu odležet. Připravíme si masový strojek, na který přiděláme nástavec na strojkové cukroví. Sušenky (cca 3-4 cm dlouhé) pokládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme zvolna, spíše sušíme (cca 150 stupňů Celsia, cca 10 – 20 minut).