Reakce hejtmana Petra Kulhánka na prohlášení premiéra

Jsem přesvědčen, že v každém kraji ohledně očkování proti COVID-19 děláme, co můžeme. Máme v provozu očkovací centra, probíhá vakcinace prioritních skupin, kam patří i klienti pobytových sociálních služeb včetně seniorů nad 80 let. Pomáháme seniorům 80+, aby se mohli registrovat a rezervovat si očkování, někteří z nich absolvují vakcinaci v příštím týdnu. V našem kraji ale narážíme na zásadní problém – nedostatek vakcín. Upozornil jsem na to ministra zdravotnictví Jana Blatného, naše krajská koordinátorka pro očkování je denně v kontaktu s centrálním týmem, s členy vlády jsme o přípravě očkování mluvili na společné videokonferenci, Neustále komunikujeme.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Proto mě velmi zaráží, že v době, kdy všude rezonuje slovo „společně“ – společně pomáháme, řešíme věci, zkrátka snažíme se to nějak zvládnout – při hodnocení prvních dnů očkování shrne premiér této země svůj postoj k našemu regionu do věty, že „Karlovarský kraj stále něco říká, je to nejhorší kraj historicky ve všem.“ Má to být vzkaz obyvatelům našeho kraje, že je s námi Andrej Babiš nespokojen, a proto nad námi zlomil hůl? Poselství zdravotníkům, dobrovolníkům, kteří na hranici svých sil denně odvádějí obrovský kus práce? Chybí mi zde byť náznak sebereflexe a pokory.

Ale nenechme se unést zbytečnými emocemi. Kraj se se státem intenzivně komunikuje a budeme v tom pokračovat. Protože nám jde skutečně o zdraví lidí, o ochranu seniorů, nikoliv o konfrontaci.

Trpíme nedostatkem vakcín. A podle informací ministra Blatného budou dodávky ještě nižší. To není problém kraje, ale státu a ten ho musí řešit. Máme připraveny dostatečné očkovací kapacity, abychom mohli rychle a ve vysokém počtu proočkovat i seniory 80+ . Místo silných slov šéfa přes očkování, kterým se premiér z vlastní vůle stal, bychom ocenili jasné a věcné informace, jak se stát k téhle situaci postaví.

Petr Kulhánek

Hejtman Karlovarského kraje