Lesy ČR připravily z loňské úrody dřevin osivo pro lesy nové generace

Až 180 milionů sazenic lesních dřevin bude možné vypěstovat z plodů a semen lesních dřevin vytříděných, vyluštěných a uskladněných během loňského roku v Semenářském závodě Lesů ČR v Týništi nad Orlicí. Jen ve státních lesích podnik letos plánuje vysadit 85 milionů sazenic a zalesnit tak 14 500 hektarů vytěžených kvůli kalamitě.

Foto: Lesy ČR

V loňském semenném roce dřeviny mimořádně plodily. Lesníci toho využili a sebrali téměř 237 tun žaludů dubů letního a zimního, 75 tun bukvic, více než čtyři tuny javoru klenu, téměř tři tuny ostatních suchých listnáčů, tedy například lípy, habru, ostatních javorů a dalších dřevin. Sběr šišek z jehličnanů právě začal. Osivo závod připravuje pro školkaře, kteří z nich vypěstují sazenice. A nejen pro státní lesy. „Plody a semena dovezené z celé republiky musíme zpracovat a uskladnit, aby z nich vyrostly kvalitní sazenice, které zalesní dnešní kalamitní plochy. Loňskou nabídku přírody jsme, myslím, opravdu využili,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Aktuální poptávce závod přizpůsobuje celý provoz. Kromě uložení semen jehličnatých dřevin dnes zpracovává a uskladňuje i velké množství osiva z listnáčů coby zásobu do dalších let. S tím souvisí i řada investic do strojů a stavebních úprav závodu.

„Třetí sezónu používáme dva termoboxy na termoterapii žaludů i sušení bukvice. Naše původní linka pojala půl tuny žaludů za směnu, oba termoboxy za stejnou dobu ošetří celkem pět tun. Od roku 2019 třídíme většinu semen lesních dřevin, a zejména naklíčené bukvice, pomocí optického třídiče. Zpracuje 150 kilogramů bukvic za hodinu, tedy asi 1,2 tuny za směnu, což by ručně zvládalo ve stejném čase minimálně 60 lidí. Loni jsme koupili mláticí stroj na zpracování stovek kilogramů semen z lípy, habru, akátu nebo javoru. A letos nás čekají úpravy všech pěti pater jižní části skladu, abychom mohli kvalitně uskladnit listnaté osivo,“ popsal nové technologie a změny ve výrobě Miloš Pařízek, ředitel Semenářského závodu Lesů ČR.

V Týništi se v malém pro potřeby podniku věnují i lesnímu školkařství. „Soustředíme se na krytokořennou metodu pěstování sadebního materiálu na vzduchovém polštáři, zejména ovocných planých dřevin, jako jsou jabloně lesní, třešně ptačí, hrušně polničky, jeřáby oskeruše nebo břeky, kaštanovníky jedlé a další. Tyto méně běžné druhy dřevin také patří do lesů nové generace, druhově pestrých a odolnějších vůči změnám klimatu,“ dodal Pařízek.

Semenářský závod zpracovává semennou surovinu pro celé Čechy a Moravu od ledna 1971, tedy padesát let. Jeho nabídku využívají majitelé a správci lesa.