Na prvním místě skončila Masarykova alej. Druhé místo získala alej u Doubravy

První místo jubilejního ročníku ankety v Karlovarském kraji vybojovala alej v Novém Sedle s 35 hlasy. Celonárodní vítězkou se stala Svárovská alej v Jihomoravském kraji, pro kterou hlasovalo 585 lidí.

Ilustrační foto

“V počtu nominací padl další rekord. O desátý titul soutěžilo neuvěřitelných 132 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, pro které hlasovalo bezmála 7 tisíc lidí. Pro nás to je důkaz, že si lidé nádherných alejí váží a jsou na ně patřičně hrdí. Celonárodní i regionálním vítězkám gratulujeme a přejeme stovky let zdravého růstu,” říká Karolina Kostićová z Arniky.

Mladičká Masarykova alej roste v Novém Sedle a tvoří ji sakury ozdobné, které lemují hlavní ulici u městského úřadu. Každý den jí prochází místní obyvatelé a děti do školy. Vítěznou nominaci zaslal Tomáš Pittel.

Výsledky hlasování v Karlovarském kraji

1 Masarykova alej v Novém Sedle 35
2 Jabloňová alej Nový Hrozňatov – Doubrava 21
3 Císařská alej v Jáchymově 19
4 Březová alej Lipoltov-Tuřany 10
5 Alej k rozhledně Salinburg 9
6 Karlovarská alej podél Ohře 2

Kompletní výsledky ankety najdete na https://www.alejroku.cz/2020/vysledky-2020

Všech 14 regionálních vítězů se může těšit na dárkové balíčky s poukazy od FotoŠkoda, knihy o památných stromech, dárky od Muzea Karla Zemana, rodinné vstupenky do Muzea rekordů a kuriozit, vstupenky do botanických zahrad po celé České republice a mnohé další.

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost lidí k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Nezáleží, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. O vítězství může nakonec rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha o záchranu nebo úsilí místních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.