Sokolovští strážníci pomůžou i těm, kterým se nepodaří nastartovat auto

S tím, jak teploty klesají, přibývá řidičů, kterým se nepodaří nastartovat automobil. Pokud je problém pouze v prokřehlé baterii, jíž se prostě v té zimě nechce pracovat, je tady Městská policie Sokolov. Strážníci mají k dispozici pomocné startovací zařízení a vyjedou za řidičem, který zavolá na číslo 156 a požádá o pomoc.

Ilustrační foto:  StockSnap

Denně je v současné době takových telefonátů několik, jen v pondělí 11. ledna vyjížděli strážníci k zatuhlým autům čtyřikrát. Sokolov je tak jedním z měst, kde městská policie pouze nepokutují za případné prohřešky, ale také pomáhá, když to lidé potřebují. Kromě už proslulého Senior expresu se na Městskou policii v Sokolově mohou obrátit také řidiči, kterým se kvůli slabé baterii nepodaří nastartovat. Což je aktuální téma zejména v zimním období. Ale tato bezplatná služba je řidiči využívána i v jiná roční období, byť ne v takové míře, jako v zimě.

Že je o službu poskytovanou městskou policií zájem, potvrzuje i několik telefonátů během některých dní. Podle městské policie počet řidičů volajících o pomoc roste s tím, jak klesají teploty pod bod mrazu a pod nulou zůstávají více dní. Počet startování automobilů řešených městskou policí se ročně pohybuje zhruba kolem dvou stovek.

Autobaterie patří v zimním období mezi nejvíce namáhané součásti vozů, v mrazivém počasí rychle ztrácejí svoji kapacitu. To se pak může projevit právě tím, že kvůli vybité baterii automobil nenastartuje. Předejít tomu lze, jako v mnoha dalších případech, účinnou prevencí. Řidič by před zimou měl zkontrolovat napětí v baterii a součástky související s baterií. Potíže mohou nastat hlavně v době, kdy sice auto jezdí pravidelně, ale pouze na krátké vzdálenosti. Takový provoz znamená, že se baterie nestačí za jízdy pomocí alternátoru dobít a neustálým startováním se postupně vybíjí.

(mel)