Již druhým týdnem se v Karlovarském kraji očkuje

V Karlovarském kraji nadále pokračuje očkování ve všech třech očkovacích centrech. Kvůli zpoždění dodávky vakcíny se tu začalo očkovat 4. ledna 2021. Vakcinace byla prvotně určena pro lékařský personál v nemocnicích a pro členy složek Integrovaného záchranného systému, kteří nejčastěji přichází do kontaktu s COVID pozitivními pacienty.        

Foto: Ilustrační

„Naší snahou je ochránit nejdříve ty, kteří jsou vystaveni přímému riziku nákazy koronavirem a bez jejichž pomoci bychom těžko zajišťovali péči o nemocné. Karlovarský kraj má pro další postup vypracovanou vakcinační strategii, která vychází z té národní a bude mimo jiné určovat pořadí očkování pro další prioritní skupiny,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek a dodal, že vakcinační strategii představí kraj veřejnosti v úterý 19. ledna.               

První týden očkování prokázal, že dosavadní kapacity očkovacích míst jsou dostatečné, dokonce vykazovaly i určitou rezervu. Systém proto bude zachován také pro nadcházející týdny. V současné chvíli je evidováno 3100 zájemců o očkování z řad prioritních skupin. „V prvním týdnu byla v očkovacích centrech v Sokolově, Chebu a Karlových Varech podána vakcína 1225 osobám. V tomto týdnu pokračuje očkování zdravotníků z nemocnic, ale zahajujeme také vakcinaci v pobytových sociálních službách. Snažíme se zahrnout co nejdříve také obvodní lékaře a ambulantní specialisty. Dalšími prioritními skupinami jsou učitelé v mateřských školách,“ doplnil uvolněný krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví Josef März.                

Karlovarský kraj rovněž žádal o navýšení počtu dávek vakcín. Další mají dorazit za 14 dní. V regionu by mělo vzniknout devět stabilních očkovacích míst a k dispozici bude také mobilní a výjezdový tým. Hejtman Petr Kulhánek potvrdil, že jedno z vysokokapacitních míst pro vakcinaci vznikne v karlovarské KV Areně.