Lidé z Chebska žádají v petici otevření hranic pro sanitky

V souvislosti s neutěšenou situací v chebské nemocnici vznikla petice za Otevření hranic sanitkám. Vedení Karlovarského kraje tento týden vyjednalo s Německem možnost vozit české pacienty do německých nemocnic v Bavorsku a Sasku. To však nebylo na ministerstvu zdravotnictví vyslyšeno.

Ilustrační foto

V SRN je situace také velmi složitá, ale německá strana navzdory tomu stále pomoc nabízí. Pro chebský okres, který je geograficky ze tří stran Německem obklopen (a nejen pro něj), to v této situaci znamená pomyslné světlo naděje. Nezbytnou podmínkou k realizaci přeshraničního příjmu pacientů je ale oficiální žádost české vlády německé straně. “ Tuto variantu však dosud, dle včerejšího sdělení na twitterovém účtu Ministerstva zdravotnictví, odmítáte a argumentujete tím, že není důvod k panice a vše se zvládne řešit v rámci českých nemocnic, uvedl autor petice Libor Dušek.

Odkaz na petici zde: https://www.petice.com/vyzva_ministru_zdravotnictvi_r_otevete_hranice_sanitkam

Cheb, 10. 1. 2021

Vážený pane ministře,

my, občané okresu Cheb a dalších příhraničních regionů, se na Vás obracíme v důsledku nanejvýš vážné a alarmující situace, kterou doslova na vlastní oči sledujeme v našich zdravotnických zařízeních. Z chebské nemocnice máme četná svědectví o prokazatelně kolabující intenzivní péči o pacienty. Primář interního oddělení volá v celostátních médiích o pomoc a varuje, že bude každým okamžikem docházet k protiprávní selekci pacientů. Personál řady nemocničních oddělení je podle mnoha svědectví, která z nemocnice přicházejí, dlouhodobě vyčerpaný, řada lékařů je na hraně svých sil a bez jakékoliv blízké vize na stabilizaci celé situace. Několika z nás naši příbuzní a známí potvrzují kritickou situaci (i těžce nemocní pacienti, kterým selhává dech a zavolají si sanitku, musejí v nemocnici až 5 hodin čekat, než na ně vůbec přijde při příjmu řada). I přesto je zcela vysílený nemocniční personál oceňován za snahu a obětavost, kterou této krizi čelí. 

Je zřejmé, že i v mnoha jiných částech České republiky je situace v nemocnicích velmi vážná. Připravené obří polní nemocnice (dle dosavadních vyjádření Vašeho náměstka Vladimíra Černého pro Seznam Zprávy) není vláda schopná v tuto chvíli otevřít, protože v nich nemá zajištěn dostatek zdravotníků. 

Vedení Karlovarského kraje tento týden vyjednalo s Německem možnost vozit české pacienty do německých nemocnic v Bavorsku a Sasku. V SRN je situace také velmi složitá, ale německá strana navzdory tomu stále pomoc nabízí. Pro chebský okres, který je geograficky ze tří stran Německem obklopen (a nejen pro něj), to v této situaci znamená pomyslné světlo naděje. Nezbytnou podmínkou k realizaci přeshraničního příjmu pacientů je ale oficiální žádost české vlády německé straně. Tuto variantu však dosud, dle včerejšího sdělení na twitterovém účtu Ministerstva zdravotnictví, odmítáte a argumentujete tím, že není důvod k panice a vše se zvládne řešit v rámci českých nemocnic. 

Je pro nás nepochopitelné, proč vláda v této situaci odmítá učinit formální krok a požádat Německo o pomoc. Dle našeho názoru neexistuje jednoznačnější situace, kdy si mají státy v rámci Evropské unie pomáhat. I když může nastat situace, že německou pomoc nebude nutné využít (nebo i z pochopitelných důvodů na německé straně nakonec nebude možné využít), pojďme si tuto možnost zkusit zajistit. Nemůžeme takovou žádostí nic ztratit, naopak tím můžeme zachránit lidské životy. 

Vzhledem k výše uvedenému máme obavy ze vzniklé situace, a proto Vás tímto vyzýváme, abyste přehodnotil své stanovisko a zasadil se o urychlenou formální žádost ministerstva zdravotnictví a Vlády České republiky o výpomoc ze strany dvou německých spolkových zemí – Svobodného státu Bavorsko a Svobodného státu Sasko.

Děkujeme za pochopení!

Mgr. Libor Dušek, advokát, Cheb