Petr Batěk: Myslím, že jsme o Vánocích tak trochu blíže nebi

Akce a jedem! Tak začalo před několika málo dny natáčení nové písničky a videoklipu Petra Baťka. Děj příběhu je zasazen do Františkových Lázní, které si zpěvák vybral kvůli jejich malebnosti. Ke spolupráci na projektu si přizval zpěvačku Marcelu Březinovou.  

O tom, jak natáčení probíhalo, ale také o Vánocích, si Živé Chebsko povídalo s hercem, básníkem, moderátorem a zpěvákem Petrem H. Baťkem.

Prozradil byste podrobnosti z natáčení nové písničky?

Ve Františkových Lázních jsme točili spolu se zpěvačkou Marcelou Březinovou videoklip k nové písni Náhodou. Jeho premiéru plánujeme na 27. prosince v 18 hodin. Místo jsme vybrali hlavně proto, že Lázně jsou velmi fotogenickým městem. Tak dokonalé kulisy pro natáčení bychom někde jinde hledali těžko. Navíc nám všichni vyšli vstříc. Dokonce kvůli nám dopoledne rozsvítili i vánoční výzdobu. I spolupráce s městem Františkovy Lázně, které přijalo roli partnera v tomto projektu, byla výborná a za to velice děkuji.

Vzhledem k tomu, že rozhovor probíhá v čase jedněch z nejkrásnějších svátků, nabízí se otázka, co pro vás znamenají Vánoce?

Období klidu a jakési vnitřní harmonie. Rád se setkávám s lidmi, které mám rád a na které v celoročním pracovním shonu nezbyl dostatek času. Hlavně ale sám sebe pokaždé přepnu do takového pohodového režimu a Vánoce si tak užívám plnými doušky.

Dodržujete nějaké speciální zvyky a tradice?

Dodržuji, i když na nich nijak zvlášť netrvám. Každoročně píši pro vánoční trhy spoustu scénářů a tak se tradicemi zabývám v první fázi teoreticky a v té druhé je prožívám přímo na vyzdobených náměstích našich měst. Jinak klasika – vánoční stromeček, cukroví, kousek kapra a salát, mince pod talířem, šupinka a hlavně koledy. Na Štědrý den si zajdu kolem poledne na nějakého dobrého panáčka. To je tradice, kterou jsme kdysi zavedli s bráchou, teď na něj chodím často sám a chvilku tam bilancuji a rozjímám o životě.

Bez čeho si neumíte předvánoční čas představit?

Bez rodiny. A bez červeného vína.

Máte nějaký zvláštní „vánoční“ recept, o který byte se podělil se čtenáři?

Všechny starosti hoďte za hlavu, uvolněte se a vnímejte všechno to krásné kolem sebe. Více než kdy jindy. Myslím, že jsme o Vánocích tak trochu blíže nebi.

Co byste přál najít pod stromečkem?

Spravedlnost. Ne pro sebe, pro všechny. Víte, já jsem vždycky dárky raději dával než dostával.

Co by vám udělalo největší radost?

Největší radost mi udělají dárky, co se nekupují. Takové ty ručně vyrobené, s láskou.

Pamatujete si na nějaký nejhezčí vánoční zážitek, dárek z dětství? 

Pamatuji si na akci, kdy jsme jako klauni z Cirkusu Berto rozdávali dárky dětem na Onkologii v nemocnici v Motole, to byl honě silný zážitek. Kdysi jsem koupil ze svého skromného platu na Multiservis barevnou televizi babičce a dědovi a najal si dva kamarády, aby jim ji v montérkách donesli domů. Bylo to hodně velké překvapení. Babička byla myslím šťastná, děda v první chvíli nadšený moc nebyl. Nebo si pamatuji, jak jsme s bráchou vyčmuchali dvě sady východoněmeckých indiánů a když přišla nadílka, pod stromečkem nebyly. Maminka je totiž zapomněla schované ve skříni. Takových zážitků byla spousta…