K adventní době patří i výroba zvykoslovných předmětů

K době adventu patří rovněž výroba tzv. „zvykoslovných předmětů“. Ty nesloužily jen ke zkrášlení obydlí, nýbrž také jako určitá prosba o zdraví, štěstí, blahobyt rodiny či na ochranu před uřknutím a zlou mocí. Každá jejich část pak měla svůj význam. Bohatství výzdoby odpovídalo úrodě v příštím roce.

Kynuté pečivo či hrách – příznačně potraviny nabývající na objemu – měly být příslibem blahobytu v dalším roce. Bohatství znamenaly také makovice, nebo šípky. V lidovém prostředí oblíbená červená barva byla oslavou života, lásky a zároveň ochranou před zlými silami. Chybět tak nikdy nemohlo ani červené jablko, svíce, či pentle. Předměty byly vyráběny těsně před vánočními svátky a po jejich skončení je jejich tvůrci buď snědli, nebo obřadně spálili.

Králem, nebo světem nazýváme velké jablko na třech dřevěných nožkách, svrchu zdobené větvičkami zimostrázu a sušeným ovocem – jako symbolika bohaté rajské zahrady. Pod ni se kýve malé jablíčko představující chudý svět.

Zahrádka postavena z pěti červených jablíček, spojených špejlemi ozdobenými rozinkami měla zajistit pospolitost rodiny.

Ozdobené trnité pruty měly chránit lidi, dobytek i stavení před uřknutím a zlou mocí čarodějnic. Na bodliny se napichovalo sušené ovoce, šípky, kolečka nebo čtverečky kanafasu či kousky zlaté a červeného papíru. Vrchol zdobil zlatý oříšek. Tyto pruty roznášely děti na Nový rok. Hospodář ho uchoval do jara a zasadil do pole osetého lnem. Pruty si každý přál dost vysoké, protože len vyrostl právě do takové výšky, jakou měly pruty.

Ježek symbolizuje slunce, slunovrat ale také zahrádku a její hojnost. Do kynutého bochánku se zapíchávají například makovice, oříšky, hrášek, sušené ovoce – zkrátka symboly hojnosti, plodnosti a štěstí.

Vrkoč byl připravován v období svátku svatého Mikuláše. Maminka ho večer dala za okno, aby na děti ráno po probuzení čekal jako překvapení. Ozdobení byl věcmi, na kterých si mohli všichni pochutnat – perníčky, ptáčci z kynutého těsta, jablka a sušené ovoce.

Zdroj: MMFL