Finanční správa začíná přijímat oznámení o vstupu k paušální dani

Finanční správa spustila v pondělí 7. prosince 2020 příjem oznámení o vstupu do paušálního režimu daně. K paušální dani se mohou přihlásit živnostníci a podnikatelé z řad OSVČ, kteří jsou neplátci DPH a mají roční příjmy z podnikání do 1 mil. Kč. Termín podání oznámení je do pondělí 11. ledna 2021.

Ilustrační foto

Formulář oznámení je možný vyplnit ručně (tzv. formulář pro tisk) nebo online v interaktivní aplikaci Finanční správy. Vyplněný formulář je následně potřeba nejpozději do pondělí 11. ledna odevzdat místně příslušnému finančnímu úřadu. Učinit tak lze přes datovou schránku, poštou, na podatelně finančního úřadu či do sběrného boxu umístěného na územním pracovišti.

„Spuštěním paušální daně od ledna 2021 plníme náš slib zjednodušovat živnostníkům jejich podnikání. Přinese jim zejména významnou úlevu od byrokracie a papírování, některým i finanční úsporu. Na jednoduchém formuláři se do 11. ledna přihlásíte na finančním úřadu a nic dál už neřešíte. Žádná daňová přiznání, přehledy pojistného ani komunikace se třemi různými úřady najednou. Jedinou platbou ve výši 5 469 Kč měsíčně vše vyřešíte a máte splněno,“ říká k paušální dani ministryně financí Alena Schillerová a dodává: „Mnoha živnostníkům přinese paušální daň i větší jistotu v podobě budoucího starobního důchodu, neboť v současné době odvádí na sociálním pojistném pouze zákonné minimum. Nově si budou v rámci pravidelné paušální zálohy přispívat vyšší částkou na sociální pojištění o 15 %.“

O paušální daň se nežádá, pouze se oznamuje přistoupení do paušálního režimu. Finanční úřad proto oznámení nijak neschvaluje a není ani potřeba nic dokládat. „Pokud správce daně zjistí, že poplatník nesplňuje podmínky, například že je plátcem DPH, žadatele o tom vyrozumí. Splnění ne všech podmínek však můžeme v danou chvíli ověřit, třeba v lednu nemáme kompletní údaje o výši příjmů žadatele za předchozí rok. Posouzení splnění podmínek pro vstup je tedy především na uvážení každého živnostníka,“ vysvětluje generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová a dodává: „V případě, že své příjmy za daný rok žadatel špatně odhadne a přesáhne nastavený strop jednoho milionu, musí být připraven podat standardně daňové přiznání k dani z příjmů a přehledy k povinným pojistným.“

Měsíční záloha v rámci paušální daně činí pro příští rok 5 469 Kč. V částce je započteno minimální zdravotní pojistné ve výši 2 393 Kč, minimální sociální pojistné navýšené o 15 % ve výši 2 976 Kč a 100 Kč na dani z příjmů. Ročně to znamená celkový paušální odvod ve výši 65 628 Kč. Měsíční záloha musí být zaplacena vždy nejpozději do 20. dne daného kalendářního měsíce. Výjimkou je lednová záloha v roce 2021, která bude splatná do 22. února 2021. Paušální daň je možné si i předplatit, třeba i na celý rok dopředu. Postupně se pak bude zaplacená částka započítávat na zálohy za jednotlivé měsíce. Zálohy paušální daně budou odváděny na účet jednotlivých finančních úřadů s předčíslím bankovního účtu 2866, číslem matriky finančního úřadu, kódem banky 0710 (ČNB) a názvem „Paušální daň a paušální veřejná pojistná“.

Formulář interaktivního oznámení o vstupu do paušálního režimu naleznete ZDE.

Formulář oznámení o vstupu do paušálního režimu pro tisk naleznete ZDE.