Mám rád kvalitní humor, říká výtvarník Vostrý

Výtvarník, karikaturista, humorista a pořadatel jedinečného festivalu smíchu Mirek Vostrý, který se může pyšnit tituly Moneta Živnostník roku Karlovarského kraje 2020 a Živnostník Srdcař Karlovarského kraje, ani v této době nezahálí. Před nedávnem vyšla kniha s jeho ilustracemi a také už plánuje další ročník Mezinárodního festivalu kresleného humoru. Nejen o tom si Živé Chebsko s Mirkem Vostrým povídalo.

Foto: Archiv Mirek Vostrý

V letošním roce vám vyšla kniha, první? 

Ano, vyšla, vlastně dvě, u vydavatelství Infoa. Jedna se jmenuje Deset malých dinosaurů a druhá Deset malých štěňátek. 

Jsou to veselé knížky s obrázky, které pobaví nejen děti, ale i jejich rodiče. Děti se při čtení veršovaných pohádek učí počítat pozpátku od deseti do jedné.

Foto: Mirek Vostrý s manželkou Blankou

Jak vás napadlo zrovna veselé počítání?

Tak na to neumím odpovědět. Bylo to rozhodnutí vydavatele. Ale je dobře, že knihy krom poutavého čtení a veselých obrázků, umí zaujmout i něčím jiným. V tomto případě učí počítat.

Měl jste na ve škole rád matematiku? 

Ne. Nesnášel jsem ji a mě nesnášel učitel matematiky  Na základce mi počty nešly, ale v učení jsem byl v matematice dobrej. Dokonce jsem dostal i diplom z nějaké matematické soutěže.

Zmínil jste, že šlo o rozhodnutí vydavatele. Jakou nejkurióznější zakázku jste dostal?

To už je několik let zpět. Oslovil mě pán se svou knihou, abych mu ji ilustroval. Upozorňoval, že je to pohádková kniha napsaná drsně, ovšem slovo „drsně“ bylo moc slabé slovo. Tolik vulgarismů a nevkusu jsem dlouho nikde nečetl. Odmítl jsem to ilustrovat. Takovou knihu nechci mít ve svém portfoliu.

Foto: Mirek Vostrý – Mezinárodní festival kresleného humoru

V době uvolnění epidemiologické situace jste uspořádali Mezinárodní festival kresleného humoru. Jak to vypadá s dalším ročníkem? Už ho plánujete? A víte, jaké bude téma? 

Měli jsme štěstí, že se termín našeho festivalu vešel do  období mezi první a druhou covidovou vlnou. Další ročník máme naplánovaný na termín od 5. do 10. července 2021 a téma bude historie.

Překvapíte účastníky zase nějakou novinkou? 

Určitě, ale nyní nevím, jakou konkrétně.  

Jaký druh humoru vy sám máte nejraději?

Mám rád každý kvalitní humor. Vtip musí mít myšlenku a pokud je autor i výborný výtvarník, tak je to pak plus navíc. Ale co je pro mě u vtipů důležité – aby byly vtipné.

Co vás v poslední době rozesmálo? 

Mě poslední dva roky nejvíc rozesmává vnouček Kubík. Ten se fakt povedl.

Blíží se Vánoce, jaké je podle vás ideální prožití svátků? 

Mám rád Vánoce, když můžu být s rodinou, když máme plný byt, protože k nám přijede syn se svou ženou a vnoučkem, povídáme si, koukáme na pohádky v TV, jíme cukroví, chlebíčky a samozřejmě i dobré pití. Prostě krásné rodinné Vánoce.

Dodržujete také tradice? 

Nejsme moc na držení tradic. Jedinou tradici, kterou asi držíme je zdobení vánočního stromku a pečení cukroví.

A co dárky? Máte nějaký, který jste dostal a doteď na něj vzpomínáte? 

Asi to bude nějaká hračka v dětství, kterou jsem si určitě moc přál… Ale moment, teď si vzpomínám – minulé Vánoce jsem dostal od své ženy hrneček, kde je napsáno: „Nejlepší manžel, jakého jsem si mohla přát“. To fakt zahřálo u srdce, protože se mnou není lehké žít.

Co byste si přál dostat pod stromeček letos? 

Na to se mě ptá má rodina každý rok a já odpovídám, že nevím. Nic mi nechybí, mám vše, co potřebuji, abych byl šťastný. Takže jsem rád za každou maličkost.

Kde se s vámi mohou zájemci v nejbližší době setkat?      

Se mnou je těžké se někde setkat, zvlášť, když všechny veřejné akce jsou celý rok zakázány. Ale můžete mě vidět 18. prosince na České televizi při vyhlašování titulu Živnostník roku 2021. Vyhrál jsem krajské kolo, kde jsem se stal živnostníkem Karlovarského kraje a tak jsem automaticky postoupil do finále o živnostníka ČR.  

Blíží se Vánoce, kde mohou čtenáři najít vaši tvorbu, která by mohla být dobrým dárkem pod stromeček?           

Více najdou čtenáři na odkazech:

 eshop Mirek Vostrý  https://www.mirekvostry.cz/e-shop?fbclid=IwAR17XcIC5qJBVB5ifnrrQ5VXUdv6Jk0yWM83v23jWoJrLhCz6wwI8W7RtfI

 https://www.mirekvostry.cz/node/leporelo-barvy?fbclid=IwAR2xGhmbiz8JUGxcONDTWQ-W6hcOApP1aq1zvPuGgNZZvEYDXgB12FQl9J0

https://www.mirekvostry.cz/node/pexesa

 https://www.infoa.cz/zbozi/vesele-pocitani-deset-malych-dinosauru?fbclid=IwAR0SfAGBZ5k_EL7KEtarfiRD2kgs6vAFfm9o3wR8L45CWuDVzWwB0QU3ero