Minerální voda léčí zažívací ústrojí

U obce Mýtina nedaleko Chebu vyvěrá v lese jedinečná kyselka, která se jmenuje Kyselecký Hamr. Podle odborné literatury má voda léčivé účinky na zažívání. Pramen je volně přístupný v nedávno zbudovaném dřevěném altánku.

„Je to úžasná minerálka, jezdím ji ochutnávat mnoho let,“ sdělila Věra Novotná z Chebu. „Jsem ráda, že tu vznikl i nový altán, že si tam člověk může na chvíli sednout a pramen si tak vychutnat. Četla jsem v knize o pramenech, že má tato minerální voda léčivé účinky má vliv na zkažený žaludek a podrážděná střeva. A mohu potvrdit, že na tom něco bude. Jednou jsem si vodu natočila a vzala s sebou domů. Druhý den, mě bolel žaludek, pila jsem průběžně léčivou vodu a bolesti se zmírnily,“ poznamenala turistka.

Pramen Kyselecký Hamr vyvěrá z krystalinických hornin na okraji Chebské pánve, ale složením patří ke skupině uhličitých vod Mariánských Lázní. Vznikl pravděpodobně ve čtvrtohorách v době, kdy nedaleko něho vybuchla sopka Železná hůrka. Voda má nízké pH (4,9) a vysoký obsah oxidu uhličitého. Plyn podle geologů uniká z podzemí právě po sopečné činnosti z tektonického zlomu. Teplota pramene je stále kolem 9°C.

Kyselka je jímána kamenným pažením vyrobeným ze žuly, které se až do současnosti dochovalo z roku 1648. Podle odborné literatury se jedná o nejstarší jímání pramene v Česku, u nějž se dochovala jeho starobylá podoba.
Po revoluci se pramen snažilo využít sdružení podnikatelů a chtělo jej také stáčet. Kolem roku 1996 v Mýtině již rozestavělo, ale nedokončilo stáčírnu. Zájemci si stavbu mohou prohlédnout v Mýtině.

VID