Na úzkorozchodné dráze Kateřina chystají Mikulášské jízdy

Jen několikrát za rok mají návštěvníci možnost projet se unikátní dvoukilometrovou úzkorozchodnou dráhou v Novém Drahově. Svést se v historických důlních vláčcích se mohou děti i dospěli. Trasa vede ze stanice SOOS na Kateřinu. Tentokrát přichystali organizátoři speciální Mikulášské jízdy. Návštěvníci uvidí rej čertů kolem budovy depa s kovárnou na Kateřině, odpoledne s čertovským osvětlením. Pro děti budou připraveny hry s čerty. Akce se uskuteční o víkendu 5. a 6. prosince.

Foto: Organizátoři akce

„Nápad přišel během letošní úspěšné sezony, kdy jsme chtěli návštěvníkům nabídnout něco nového,“ informoval jeden z organizátorů Petr Hošek. „Jízdy v zimním období se ještě nekonaly a volba padla na Mikulášské jízdy. První kroky jsme podnikli již v létě, kdy se uklidil prostor kovárny a připravily plakáty. V plánu bylo obsazení kovárny a depa na Kateřině čerty a ve stanici Soos měl být program ve spolupráci se záchrannou stanicí živočichů s andělem a Mikulášem. Pak bohužel přišla opatření ohledně koronaviru a další přípravy se zastavily. Po nedělním rozhodnutí vlády o uvolnění některých opatření se na poslední chvíli přípravy znovu rozběhly tak, aby se Mikulášské jízdy mohly uskutečnit. Stále však trvají některá omezení a tak jsme museli některé plány pozměnit. Čerti tak nebudou „lelkovat“ ve vytopené kovárně, ale zůstanou venku, aby se do kovárny mohli postupně podívat návštěvníci. Věříme, že letošní zkušenosti umožní založit tradici těchto jízd a v plánu je již příští ročník, kde bude program bohatší,“ doplnil.

Úzkokolejná dráha Kateřina, která letos slaví devátou sezónu od znovuobnovení provozu, má rozchod kolejí pouhých 60 centimetrů. Jde o jednu mála dochovaných tratí na našem území, po které se jezdilo již před sto lety. Datuje se od přelomu 19. a 20. století, kdy byl zahájen provoz na Halštrovské dráze, železnici z Tršnic do dnešních Lubů. A právě úzkokolejky sloužily k dopravě keramických jílů a dalších surovin.