Lidé žádají po potravinové bance jídlo. Musí se ale obracet jinam

Pandemie koronaviru dohnala některé lidi v Karlovarském kraji na pokraj chudoby. Kvůli omezeným výdělkům přišli mnozí lidé o práci. Teď se každý den mnoho lidí obrací na potravinovou banku, aby jim dala nějaké jídlo. Bohužel je to ale marné. Potravinová banka totiž funguje jen jako sklad a jídlo potřebným dávat sama nemůže. Lidé se musí obrátit na nejbližší pobočku sociální péče.

Foto: Archiv potravinové sbírky

„Každý den mám několik telefonátů od lidí, kteří potřebují pomoci. Rád bych to udělal, ale nemůžeme jen tak vydávat jídlo a lidé se musí obracet na sociální služby v blízkosti svého bydliště,“ sdělil ředitel Potravinové banky v Karlovarském kraji Milan Hloušek.

Pracovníci sociálních služeb se následně s klientem spojí a domluví se s ním na dalších podmínkách. V Chebu tak funguje například Farní charita anebo Dům sociálních služeb Betlém.

„Všechny odkazuju vždycky na sociální službu v tom městě, ze kterého mi volají. Tyto sdružené organizace mají ve svém skladu samy určité zásoby potravin. To znamená, že pokud se člověk dostane do tísně a obrátí se na sociální službu ve svém regionu, potraviny může získat ihned,“ poznamenal Milan Hloušek

Na potravinovou banku se obrátila i Lucie Dvořáková z Chebu. „Před časem jsem tam volala, abych zjistila, kde si mohu říct o pomoc, a jak bych mohla získat potraviny a ředitel sbírky mi velmi dobře poradil. Myslela jsem, že si mohu pro jídlo přijet, ale dostalo se mi vysvětlení. Bohužel jsem během krize přišla o práci a novou najít nemohu. Je to hrozně nepříjemná doba. Ale jsem ráda, že takové organizace existují,“ poznamenala.