Diváci si stěžují na špatný obraz. Může za to inverze 

Špatný příjem pozemního digitálního vysílání zaznamenávají v těchto dnech diváci v Karlovarském kraji, ale i na dalších místech republiky. Televizní obraz zrní, vypadává a zasekává se.

Ilustrační foto: M. Hassan

Za všechno může příroda. Inverzní a oblačný charakter počasí totiž může vysílání negativně ovlivňovat. „V televizi mi vypadává obraz, buď úplně vypadne signál anebo se na několik vteřin obraz úplně zasekne,“ uvedla Jana Novotná z Karlových Varů. „Problémy s televizí mají i moji známí z Plesné, Lubů anebo Aše,“ poznamenala divačka.

„Vysvětlením je teplotní jev, inverze, která zhoršuje příjem pozemního televizního vysílání vysílání. Sílu signálu může prověřit odborná servisní společnost,“ konstatovala mluvčí Českých Radiokomunikací Petra Miterová.

Inverzní typ počasí se vyskytuje v podzimních a zimních měsících a často výrazným způsobem narušuje standardní podmínky šíření elektromagnetického signálu. „Při inverzi většinou dochází k tomu, že standardně přijímaný signál je rušen dálkovým příjmem ze vzdálených vysílačů, které jsou za běžných podmínek zcela mimo dosah přijímací antény,“ vysvětlila mluvčí.

Odborníci doporučují při problémech s příjmem digitálního televizního vysílání využívat venkovní antény než pokojové. Ale jinak prý nelze s pokaženým obrazem mnoho udělat. „V řadě případů je možné zmiňovaný jev potlačit, ale bohužel nelze nikdy zaručit stoprocentní účinnost. Vždy záleží na konkrétních místních podmínkách příjmu,“ poznamenala Petra Miterová.

Obecně platí, že je třeba ve zvýšené míře dodržovat základní zásady instalace přijímací techniky. Především jde o preferenci venkovních antén před náhražkovými pokojovými. Používat raději ziskovější a směrové antény a optimálně se vyhnout i používání anténních předzesilovačů. Vždy používat kvalitní techniku, odborně instalovanou a vhodnou pro DVB-T/DVB-T2 vysílání. Toto platí zvláště pro anténní zesilovače.

VID