Karlovarský kraj podpoří aktivní činnosti seniorů v regionu

Seniorské organizace v regionu dostanou příspěvek od kraje na své aktivity. Odsouhlasila to Rada Karlovarského kraje na svém posledním jednání. V Programu na podporu aktivní činnosti seniorů na území Karlovarského kraje vyčlenila pro rok 2020 částku ve výši 500 tisíc korun.        

                                                                                                          Foto: ilustrační

„Na odbor sociálních věcí bylo doručeno sedm žádostí v celkové výši 305 tisíc korun. Protože objem požadovaných příspěvků nepřesáhl alokovanou částku, obdrží dotaci všichni žadatelé s tím, že maximální výše finanční podpory je 50 tisíc korun,“ uvedl hejtman Petr Kubis.        

O dotaci bylo možné žádat v průběhu měsíce září 2020. Finanční prostředky jsou určené na aktivity pořádané pro seniory v Karlovarském kraji. Mezi ně patří například projekty zabývající se poradenstvím v oblasti bezpečnosti a ochrany lidských práv nebo v oblasti zdraví a vzdělávání, a to formou pořádání seminářů a přednášek. Dále je možné dotaci využít na zajištění kulturních, sportovních a turistických akcí, případně na podporu spolkových aktivit seniorských komunit.       

„Jsme rádi, že můžeme podpořit aktivní život seniorů v našem regionu, kteří se tak mohou například vzdělávat a získávat informace z oblastí prevence domácího násilí, nekalých obchodních praktik prodejců, zdravého životního stylu, ale mohou se také učit využívat moderní informační technologie a účastnit se oblíbených tréninků paměti,“ doplnil hejtman Petr Kubis.                

Mezi úspěšnými žadateli jsou Sportovní seniorský klub Sadov, z. s. nebo Klub seniorů Nejdek. Ty žádaly o finanční příspěvek na podporu činnosti klubů. Dále je to také Zájmový spolek důchodců Ostrov, z. s., jenž dotaci využije na sdružování seniorů v rámci připravených aktivit a na podporu jejich ozdravných aktivit. Dále to jsou Soubor písní a tanců Dyleň Karlovy Vary, z. s., Senioři Karlovy Vary, z. s., Senioři České republiky, z. s., Základní organizace Loket a Senioři ČR z. s. – Krajská organizace Karlovarského kraje.