Nová nařízení vlády: Například zákaz vycházení v noci i upravená otevírací doba obchodů

Nová opatření Vlády ČR: Od středy 28. října 0.00 hodin se zakazuje volný pohyb osob na území ČR od 21.00 do 4.59 hodin. Výjimkou jsou cesty do zaměstnání a zpět, výkon činnosti pro zajištění bezpečnosti, veřejného  pořádku, ochrany osob, majetku, zásobování, rozvážkové služby a další. Po této době je povoleno venčení psů do 500 metrů od bydliště.

Foto: Ilustrační

Ve středu začne v České republice platit noční zákaz vycházení od 21 hodin do 4.59 hodin dalšího dne. Výjimku budou mít cesty z a do zaměstnání, výkon práce či podnikání a další neodkladné případy. Bude možné i vyvenčit psa, ale jen 500 m od bydliště.

V době zákazu vycházení se budou muset lidé prokázat, proč vyšli z domova.

Součástí změn v maloobchodě a službách, které začnou platit od středy, je i zákaz prodeje od 20.00 do 4.59 a v neděli celý den. Nebude se týkat benzínek, lékáren, restaurací a prodejen na letištích, nádražích a v nemocnicích. Omezen bude i provoz lázní.

Od středy 28. října se upravují podmínky pro maloobchodní prodej a služby. K zákazům přibyl prodej nábytku, koberců a podlahových krytin a provoz sázkových kanceláří, omezen bude i prodej na tržnicích, tržištích a v mobilních provozovnách

Zaměstnavatelé mají za povinnost využívat práci na dálku v případech, kdy je to s ohledem na charakter práce a provozní podmínky možné.

Lůžková zdravotnická zařízení včetně zařízení následné a dlouhodobé péče mají od středy zákaz přijímat pacienty na neakutní plánované zákroky. Naopak, musí průběžně navyšovat lůžkovou kapacitu pro pacienty s covid-19

V domovech důchodců se mají od příštího týdne plošně využívat antigenní testy na koronavirus.

Více informací zjišťujeme

 

Zdroj: Tisková konference Vlády ČR