Opatrovník měl zpronevěřit peníze. Škoda se vyšplhala až ke 140 tisícům

Jako opatrovník se měl postarat o svéprávnosti omezeného  muže. Jeho invalidní důchod měl však užít pro svoji potřebu. Způsobil tím škodu téměř 140 tisíc korun. V případě prokázání viny hrozí muži trest odnětí svobody až na osm let.

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v Sokolově zahájili trestní stíhání třiačtyřicetiletého muže z Habartova, kterého obvinili ze spáchání zločinu zpronevěry.

Obviněný byl na konci roku 2017 jmenován opatrovníkem svéprávnosti omezeného třiačtyřicetiletého muže. „Na základě rozsudku Okresního soudu v Sokolově tak měl za něj činit veškerá právní jednání týkající se jmění a finančních záležitostí a řádně hospodařit s jeho finančními prostředky,“ uvedl policejní mluvčí Jakub Kopřiva. „Jenže to od poloviny roku 2018 nečinil. Od této doby do poloviny října roku následujícího měl za muže každý měsíc přebírat invalidní důchod. Tyto peníze měl použít na úhradu povinných plateb třiačtyřicetiletého muže, jako například na zaplacení nájmu za byt či splátek exekucí. Místo toho ovšem peníze použil pro svou potřebu a třiačtyřicetiletému muži tím způsobil škodu téměř 140 tisíc korun,“ doplnil.