Na 20. října připadá Světový den statistiky

V úterý 20. října si statistická komunita po celém světě připomene v pořadí třetí Světový den statistiky. K pomyslným oslavám se již tradičně připojí i Český statistický úřad. Letošní den se nese v duchu hesla „Propojení světa s daty, kterým můžeme důvěřovat“.

Ilustrační foto: Colin Behrens

„Statistici chtějí v tento den připomenout celospolečenský význam oficiální statistiky a kvalitních dat. Na jaře nás také čeká sčítání lidu, které je nejvýznamnější statistickou akcí desetiletí. Nejen jeho data pak ukazují, že nezávislá statistika může pomoci rozvoji celé společnosti, neboť přináší podstatné a důvěryhodné údaje,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Již dnes zveřejní Český statistický úřad na svých sociálních sítích Twitter a LinkedIn speciální infografiku s atraktivní tématem – pivo ve statistice. Věděli jste, že v roce 2019 se v České republice vyrobilo na jednoho obyvatele 180 litrů piva, tedy 360 půllitrů? Další zajímavosti
o našem tradičním nápoji budeme zveřejňovat po celý týden také na sociální síti Instagram.

Od dnešního dne si také návštěvníci ústředí ČSÚ na pražské Skalce mohou prohlédnout výstavu tvořenou oblíbenými infografikami, které úřad využívá při komunikaci s veřejností na svých webových stránkách, sociálních sítích nebo v časopisu Statistika&My.

Již minulý týden pak odstartoval další ročník zábavně-vzdělávacího projektu Minisčítání 2020, jehož cílem je zvyšování statistické gramotnosti a popularizace statistiky mez nejmladšími generacemi.

Světový den statistiky si připomínáme od roku 2010 v pětiletých intervalech. Téma letošního ročníku upozorňuje na význam ověřených a relevantními metodami získaných dat pro správné rozhodování politiků, úřed­níků, vědců, manažerů firem, ale i běžných občanů, jejichž sou­časné činy ovlivňují budoucí vývoj života lidí na Zemi.