Ministerstvo bojuje proti hackerům. Hledá odborníky

Ministerstvo zahraničních věcí ČR v souvislosti s posilováním své obrany proti kybernetickým útokům naplánovalo komplexní transformaci svých IT systémů včetně posílení personálních kapacit. Kybernetická bezpečnost je jednou z rezortních priorit a je klíčová pro bezpečnost státní správy, proto jejímu posílení věnují velkou pozornost i další složky státu.

Foto: Ilustrační

„Asi každý zaznamenal snahy o kybernetické útoky v poslední době. Ať už to bylo proti MZV, nebo třeba proti českým nemocnicím. Abychom mohli těmto útokům předcházet, popř. se jim kvalitně bránit, je třeba aktualizovat naše systémy. Zrušit ty staré a nahradit je moderními. Je to proces na několik měsíců, možná i let, protože zde není prostor pro chyby. Jsem ale rád, že jsme na MZV začali, protože jsme v tomto směru měli určitý dluh,“ komentoval plán celkové přestavby náměstek ministra zahraničí pro bezpečnost Martin Povejšil.

Plánovaná transformace vychází z usnesení vlády i Bezpečnostní rady státu. Je pod detailním dohledem zpravodajských služeb a vznikla ve spolupráci s Národní agenturou pro komunikační a informační technologie (NAKIT). Informace o jejím průběhu předložili zástupci MZV také na zahraničním výboru Poslanecké sněmovny. „Máme čisté svědomí, supervizi máme od těch nejpovolanějších. Chápu, že pro mnoho lidí je kvůli historickým zkušenostem jakákoliv změna IT trochu červený hadr a ani u nás to nebude levný nebo bezbolestný proces. Jedinou motivací je ale skutečně proměna našich systémů tak, abychom se mohli cítit bezpečně, aby byla bezpečná naše data, vydávání pasů či víz,“ dodal Povejšil s tím, že odhadovaná cena je v řádu stovek milionů korun.

IT transformace se na MZV dotkne také roviny personální. Některé IT pozice se nedaří i více než 12 měsíců obsadit, a to i proto, že průměrný plat odborníků v této oblasti je zhruba o třetinu menší než v soukromém sektoru. Z důvodu konkurenceschopnosti se proto část IT pracovníků přesune pod Diplomatický servis, příspěvkovou organizaci, jejímž zřizovatelem je MZV, tedy prakticky ze služebního do pracovního poměru.

„Stávající zaměstnanci o práci nepřijdou. Kdo bude chtít zůstat ve služebním poměru, nabídneme mu na MZV jinou práci. Chápeme a respektujeme, že někdo si chce udržet jistoty plynoucí ze služebního poměru. Podmínky přechodu těch zaměstnanců, kteří budou souhlasit, se aktuálně finalizují, a to i ve spolupráci s odbory,“ vysvětlil státní tajemník MZV Miloslav Stašek.