Komunitní přenos covid-19 je již v pěti krajích

Po posledním vyhodnocení aktuální epidemiologické situace v souvislosti s covid-19 aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví stupně pohotovosti. Ve třetím stupni pohotovosti, který značí komunitní přenos, jsou aktuálně Středočeský, Jihomoravský, Zlínský a Královéhradecký kraj. Nadále v něm figuruje hlavní město Praha.

Ve druhém oranžovém stupni pohotovosti, který se vyznačuje počínajícím komunitním přenosem, je zařazeno už 9 krajů. Konkrétně jde o kraj Vysočina a Karlovarský, Ústecký, Pardubický, Plzeňský, Moravskoslezský, Liberecký, Olomoucký a Jihočeský kraj.

Interaktivní mapa vč. opatření krajských hygienických stanic

„Epidemiologická situace v rámci České republiky není dobrá. I nadále se potýkáme s vysokým počtem nárůstů, které mají i exponencionální charakter. Žádám všechny občany, aby respektovali opatření, která jsme zavedli, nebo zavádět budeme. Oproti minulému týdnu došlo k rozšíření krajů, které se nově řádí do červeného stupně pohotovosti. Zároveň apelujeme na všechny ve státní i soukromé sféře, aby v maximální míře využívali homeoffice,“ řekl k aktuální situaci ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Do výskytu nákazy bez komunitního přenosu, který je příznačný pro první zelený stupeň, není aktuálně zařazen žádný z krajů.

„Šíření onemocnění COVID-19, ke kterému v populaci dochází, má v pěti krajích komunitní charakter. Nárůsty pozitivně diagnostikovaných úzce souvisí s hodnotou reprodukčního čísla, které je větší než 1. Podíl zranitelných skupin mezi pacienty ale zůstává i nadále nízký,“ zmiňuje hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

„Nárůst s sebou nese riziko tlaku na zdravotnický systém. A to ve smyslu obsazování dostupných kapacit lůžkové péče a souvisejícímu omezování tzv. necovidové plánované péče, ke kterému již v určité míře v řadě nemocnic dochází  a během října by toto omezování mohlo dále narůstat. Proto je zásadní, aby se postup nemoci v populaci zpomalil,“ řekl ke kapacitám intenzivní a lůžkové péče předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, vedoucí Klinické skupiny COVID Vladimír Černý.

Z důvodů aktuální epidemiologické situace platí od pátku 9., resp. od pondělí 12. října určitá celorepubliková opatření. Týkají se např. omezení hromadných akcí nebo školní docházky.

Stupně pohotovosti a opatření vyplývající z aktuální epidemiologické situace v ČR najdete na této interaktivní mapě, mimořádná a ochranná opatření a lokální nařízení krajských hygieniků jsou k dispozici na webových stránkách ke koronaviru.

Zdroj: MZČR