Zamyšlení Eleny Sorokiny: Chléb náš vezdejší

Chléb je pro někoho jen voda smíchaná s moukou a kváskem. Takovým lidem je samozřejmě úplně jedno, kde a u koho si tento výrobek k snídani kupují. Existují však lidé, pro které chléb znamená rodinná setkání s dětmi, příbuznými, tetami a strýci, všemi členy domácnosti, písněmi i srdečnými rozhovory až do rána. Na takových shromážděních se chléb rozlomí a podělí mezi všechny členy rodiny. Dostane se také na sirotky a chudé, protože pomáhat by měl každý podle svých sil a možností.

Foto: Archiv Hnatovo pekařství

Pro někoho je chléb každodenní prací v potu tváře a modlitbou k všemohoucímu s prosbou o chléb vezdejší, symbolizující vděčnost za naši tvrdou práci.

Chléb jsou také tradice a zvyky každého národa, jehož chuť je nekonečně rozmanitá, nehledě na to, že se zdánlivě vyrábí všude ze stejné vody a mouky.

Pokud vám na chlebu záleží a chystáte se navštívit Mariánské Lázně, pak musíte zavítat do Hnatova pekařství v Dolním Žandově, kde můžete ochutnat nic menšího než opravdický tradiční český chléb. Tradiční žandovský chléb je již mnoho let podáván ke snídani hostům Parkhotelu Golf, lze ho koupit v několika obchodech v lázních nebo v Hnatově pekařství s tradicí od roku 1992, kde se prodává horký přímo z pece. Lidé se sem sjíždějí za ještě horkým, voňavým českým zázrakem s křupavou kůrkou na povrchu, a to nejen z Mariánských Lázní, ale i ze všech okolních měst, z Chebu, Františkových Lázní i Karlových Varů.

Jaké je tajemství tohoto chleba, který si podmanil tolik lidí a má bezpočet fanoušků?

„Chléb je vyrobený starou tradiční řemeslnou technologií, která je velmi pracná a časově náročná, ale právě ona zajišťuje jedinečnou chuť a vůni českého chleba,“ prozrazuje nám Petr Hnat tajemství svého řemesla.

V tradičním chlebu nejsou žádné chemické přísady. Vyrábí se z přírodního třístupňově vedeného kvasu, který mu dodává lahodnou a typicky nakyslou chuť pravého chleba. Velice důležitá je kvalita mouky, proto musí být výběrové kvality, jinak těsto bez chemie nevyběhne. V Česku zůstalo jen velmi málo takovýchto jedinečných pekáren, které vyrábí opravdický chléb z přírodního kvasu. Je to totiž pořádná dřina. Vyvádět přírodní kvásek je podobné jako vychovávat dítě, musíte na něj neustále dohlížet, krmit ho, pečovat a starat se o něj.

„Když vyrážím na cesty, vždycky se snažím ochutnat místní chléb. V Německu a Rakousku se peče kvasový chléb podobný tomu našemu. Ale přidávají do něj více žitné mouky, takže chutná kyseleji a navíc do něj pekaři přidávají anýz. Na Slovensku, v Maďarsku, Itálii a Francii se péče úplně jiný chléb, který se tomu našemu chuťově vůbec nepodobá. Já se pokaždé rád vracím k našemu českému chlebu, který musí být nadýchaný a měkký, vyrobený z výběrové pšeničné mouky s malým přídavkem žitné mouky, musí vonět po kmínu a mít křupavou kůrčičku.“ Ochutnejte tento chléb i vy!

Autor: Elena Sorokina