Zpěvák Karel Gott měl blízko také k chebskému regionu

Zpěvák Karel Gott měl ke Karlovarskému kraji velmi blízko. Několikrát tu vystupoval a zapsal se tak do srdcí lidí, kteří měli možnost se s ním setkat. Vystoupil několikrát v Mariánských Lázních, Karlových Varech, Chebu i ve Františkových Lázních. V Chebu i krátce studoval. Učňovská léta Karla Gotta v ČKD, kdy pobýval přímo v Chebu, byla od roku 1954 do roku 1955. V roce 2016 opět navštívil oblíbené Mariánské Lázně.

Autor videa a fotografií: Milan Daněk

„S panem Karlem Gottem jsem se potkal několikrát. Nejvíce se mi vybavuje situace, kdy jsem se s ním setkal na krajinné výstavě v německém městě Marktredwitz. Tehdy se konala krajinná výstava, jak v Chebu, tak právě v tomto městě. Přijel jsem tam tehdy soukromě a ptal jsem se ochranky, jestli bych mohl s panem Gottem mluvit,“ řekl chebský kronikář Jindřich Josef Turek.

„Karel Gott byl velmi hodný člověk. Byl velmi laskavý a neměl nos nahoru. Povídali jsme si spolu několik minut, kdy jsem se ho zejména ptal na dobu, kdy se v Chebu učil. Tehdy mi předal i vlastnoruční fotografii s podpisem. Bylo to opravdu hezké setkání, na které dodnes rád vzpomínám,“ poznamenal kronikář Turek.

Autor videa a fotografií: Milan Daněk

„Tehdy mne a ředitelku infocentra Marcelu Brabačovou napadlo, že by bylo hezké tam mít i osud Karla Gotta, který tu rok studoval. Tak jsem zpěvákovi napsal dopis, ve kterém jsem ho požádal o krátké shrnutí jeho života s důrazem na rok, kdy studoval v Chebu a zda by mi ho neposlal zpět. A zadařilo se. Během tří týdnů přišla odpověď včetně jeho nejnovějšího CD. Text, který mi zaslal, jsem trochu musel zkrátit a vytáhl jsem z něho především to nejdůležitější, co se týkalo města Chebu. Dodnes si tak jeho příběh mohou lidé v prostorách kostela přečíst,“ zavzpomínal kronikář.

„Když jsem se s Karlem Gottem setkal, byl milý vstřícný a rád na setkání s ním vzpomínám. Byl také velmi vtipný a příjemný člověk,“ zavzpomínal na setkání s Karlem Gottem chebský kameraman Milan Daněk.

Karel Gott navštívil Cheb i v roce 1964, kdy se v Lázních Kynžvart natáčel film Kdyby tisíc klarinetů. Tehdy se byl v Chebu podívat a prohlédnout si místo, kde byl ve svých studentských letech v internátu. Ten bohužel už dnes neexistuje.