Nová sbírka poezie zve čtenáře do skladu básní

Sbírku poezie s názvem „Půlnoc ve skladu básní“ vydal kraslický spisovatel Milan Hloušek. Původně ji plánoval čtenářům představit již na jaře letošního roku, ale kvůli koronavirové krizi s tím počkal až na podzim. Ačkoli ani dnes není pro autorská čtení zrovna příznivá doba, autor již další odklad zavrhnul. Důvodem je i to, že svoji novou knížku chtěl vypustit do světa v roce, kdy si Kraslice připomínají 650 let od povýšení na město. A právě svému rodnému městu věnoval dvě básně. Jedna oživuje starou regionální pověst a ta druhá skládá hold lidem, co zachraňují nejstarší hrázděný dům v Kraslicích.

Foto: Archiv Milan Hloušek

Nová básnická sbírka však zahrnuje mnohem širší téma, než je historie příhraničního města. Vedle naděje, snění a lásky přebásnil i několik lidských osudů, útrapy lidí bez domova, věčné příběhy bez konce. Většina veršů je v českém jazyce. V knize se však objevují i básně přeložené do angličtiny, němčiny a francouzštiny. K tomu ještě pár poznámek místo doslovu, které pro autora sepsala básnířka Alena Vávrová z Františkových Lázní.

„Už sám název Hlouškovy básnické sbírky, Půlnoc ve skladu básní, jakoby naznačoval, že na skladě je k mání daleko více kousků a zatím jen těch 47 odvážně vykročilo hledat svého čtenáře. A kdo hledá – najde.  O tom ví spisovatel „Pod obojím“ své. Pro svou poezii objevil tři hlavní skupiny slov. Nejčetnějším je slovo báseň nebo verš.  Další v pořadí jsou slova snít, snění a smrt, následuje láska a slzy. Přes velkou frekvenci těchto slov vidím základní témata jeho poezie jinde: je to soucit s člověkem, který často stojí na pokraji společnosti, námětem básní je totiž u Hlouška i člověk bez domova,“ uvedla ve své poznámce Alena Vávrová.

„Moje poezie se nedá číst v roušce a už vůbec bych nechtěl předčítat lidem, aniž bych viděl jejich tváře, jejich úsměvy. To prostě nejde. Proto doufám, že se situace brzy zlepší a já pak budu moci uspořádat slavnostní křest se vším všudy, s pivem, vínem a dobrou muzikou,“ přeje si Hloušek.  

Sbírka básní je Hlouškovo třetím vydaným svazkem. Jeho prvotinou byl román „Letní dny bez konce“ následovaný knihou „Andělé usínají v New Yorku.“ Knižní novinka je k dostání například v Tříkrálové kavárničce v Sokolově nebo v Kraslickém Šneku. Sbírku poezie nabízí také síť knihkupců – Kosmas a Knihy Dobrovský.