Oto Teuber: Zámek Nový Dvůr je moje srdeční záležitost

Každého, kdo přijíždí do Nového Kostela, potěší pohled na obnovený zámek Nový Dvůr. Ještě před několika lety objekt chátral a málokoho by napadlo, že se právě tohle místo stane centrem kulturního dění. Na akce, které se zde konají, přijíždějí lidé z různých koutů našeho regionu. Památku zachránil starosta obce Nový Kostel Oto Teuber, se kterým si Živé Chebsko povídalo nejen o rekonstrukci stavby, ale také o zpěvu, který je jeho velkým koníčkem.

Zámek Nový Dvůr je v současné době cílem mnoha výletníků, ale nebylo to tak vždy. Kdy vás napadlo památku zachránit?

Prvním impulsem byla zpěvačka Míša Nosková, která mne v roce 2013 požádala o výpomoc v oblasti hledání nějakého sídla pro ni a jejího manžela. Když si tuto památku společně se mnou prohlédla, zjistila, že je pro ni moc rozsáhlá. Já s rodinou jsme se ale do ní ihned zamilovali a rozhodli jsme se ji zachránit. Pak to šlo rychle: hypotéka, půjčky a vše, co bylo našetřené, se podařilo investovat do záchrany. Zámek se stal mojí srdeční záležitostí.

Foto: Archiv Oto Teubera

Jak probíhala rekonstrukce?

Začátky lehké nebyly a vlastně život na zámku není lehký ani teď, ale jsme tu rádi. Úplně v počátku bylo třeba vyklidit a vyčistit vše, co na zámek nepatří. Poté přišla na řadu úprava parku a začaly rekonstrukční práce na budovách, které neodkladně čekaly na záchranu. Abychom ušetřili čas s přesunem na oběd do vsi domů, ohřívali jsme si jídlo na zámku. Celý rok jsme jedli jen uzeninu pečenou v krbu, dlouho jsme pak párky nechtěli ani vidět. Ale dnes na to vzpomínáme rádi. Odměnou pro nás bylo a stále je, když máte hotovou nějakou místnost a můžete ji zařizovat inventářem, který jste dostali od přátel nebo zakoupili po bazarech. Máme mnoho přátel, kterým patří veliké poděkování, bez nich by to bylo obtížné. Musím říci, že úřady nám jsou stále velice nápomocny a společně vždy dojdeme k porozumění a spolupráci.

Foto: Archiv Oto Teubera

Historie zámku je zajímavá a sahá hluboko do minulosti…

Ano, historie je dlouhá, za zmínku jistě stojí, že počátky sahají do počátku 16. století, kdy zde byl panský dvůr, který byl spravován ze zámku ve Waldově (Lesné). Významní majitelé, rod Multzů, vlastnil panství bezmála 300 let. Poté putovalo do rukou dalších šlechtických rodů. Poslední žijící vlastník dnes bydlí u Prahy. Od této velmi sympatické paní máme fotografie, které dokládají bohatý život na zámku do roku 1933. Po hospodaření státních statků a zemědělské společnosti jsme v roce 2013 panství odkoupili a dnes zde i bydlíme.

Stále rekonstruujete, na čem aktuálně pracujete?

V současné době se soustředíme třeba na vybudování oranžerie, která dříve v zámku byla. Rádi bychom v nové místnosti pěstovali například citrusy, orchideje, banánovníky, fíkovníky, datlovníky a další zajímavé rostliny. V plánu je také voliéra s papoušky. Dále pracujeme na zámecké kapli, která by měla sloužit k pořádání svateb, pokud vše půjde podle plánu, první obřad by mohl proběhnout již příští rok v červnu. Za zmínku stojí také to, že prostor je bezbariérový. Hotová je již restaurace, která funguje od letošního roku, otevírali jsme 13. ledna. Návštěvníci u nás oceňují, že si mohou objednat tradiční jídla, která z mnohých módních restaurací mizí.

Foto: Archiv Oto Teubera

Jste starostou obce, která sbírá různá ocenění, pořádáte hudební vystoupení kde také zpíváte, vedete Vesnický mažoretky, se kterými jste procestoval nejen náš region, ale vystupoval jste také v zahraničí. Jak tohle vše stíháte?

Špatně, obojí je náročné na čas, ale obojí dělám rád a od srdce, takže skloubit se to dá. Například s Vesnickýma mažoretkama jsem začal před 12 lety, kdy za mnou přišla skupinka žen z naší vísky, že by chtěly nacvičit taneček na silvestrovskou zábavu. Taneček se líbil a do té doby je vedu. Máme v repertoáru několik druhů tematických vystoupení, se kterými jezdíme na kulturní akce. Zvou nás například na plesy, zábavy a další podobné akce. Nejdále jsme vystupovali  v Tunisku, Turecku a Egyptě. Nejraději to máme ale tady u nás v Čechách, kde jsme mezi svými.

Posluchači vás znají také jako zpěváka. Vystupujete  například s muzikálovou herečkou Míšou Noskovou. Jak ta spolupráce začala?

Dal nás dohromady před 9 lety koncert u nás v kostelíku, kde jsme si padli do oka a od té doby jsme přáteli a každoročně spolu máme několik koncertních vystoupení. Míša je úžasná a velmi přizpůsobivá zpěvačka. Vystupuji také třeba s Leonou Machálkovou, Ilonou Czákovou, Ondřejem Báborem, Natálkou Grossovou a dalšími. V letošním roce jsem si zazpíval premiérově také s Václavem Noidem Bártou.  Z pražských divadel mi chodí nabídky na účinkování v různých muzikálech. Přiznávám, je to velmi lákavé, ale mým cílem není odejít do Prahy, ale spíš přivést tahle vystoupení sem k nám. Navázal jsem spolupráci s jedním divadlem, a tak si mohli u nás na nádvoří zámku vychutnat posluchači již několik muzikálů. Letos plánovaná představení však musela být vzhledem k současné epidemiologické situaci zrušena.