Bezpečnostní rada Karlovarského kraje doporučí roušky ve všech prostorách škol i školských zařízení

Krajští hygienici evidují pozitivní žáky i pedagogy ve 22 školách a školských zařízeních v regionu. Bezpečnostní rada kraje proto vyzvala hygieniky, aby připravili soubor pravidel, která pak ve formě doporučení dostanou ředitelé všech škol. Půjde především o nošení ochrany dýchacích cest ve všech vnitřních prostorech škol a školských zařízení. Pro případ dalšího zhoršování situace pak Bezpečnostní rada doporučila Krajské hygienické stanici Karlovarského kraje připravit mimořádné opatření. Po jednání Bezpečnostní rady to potvrdil hejtman Petr Kubis.

Ilustrační foto: A. Koch

Školy mají v současnosti celkem 45 pozitivních lidí, z toho 14 pedagogů. V karanténě je celkem 577 osob, z toho 52 pedagogů. „Budeme situaci nadále monitorovat a v případě, že případů bude rychle přibývat, kromě našeho doporučení ohledně nošení roušek hygienici připraví mimořádné opatření, které bude platné plošně pro všechna školská zařízení,“ upřesnil hejtman.

Členové Bezpečnostní rady dále řešili kapacitu odběrových míst v regionu. „Kapacita je podle krajské koordinátorky intenzivní péče Dagmar Uhlíkové dostačující, ale neustále se navyšuje, což je na hranici únosnosti. Zatímco v květnu odběrové místo v karlovarské nemocnici za den provedlo okolo 100 odběrů, v těchto dnech je to více než 300 odběrů. V příštím týdnu zprovozníme další odběrové místo v areálu chebské nemocnice. Fungovalo by jen ve vybraných dnech týdne a bylo by určeno pro občany indikované k odběru hygieniky či praktickým lékařem. O podrobnostech ještě budeme informovat,“ dodal hejtman. V regionu provádí odběry také mobilní týmy Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje, která má v současnosti pro tyto účely v provozu 2 sanity.

Dalším krokem bude také zajištění lůžek pro ty hospitalizované pacienty, kteří jsou sice ještě pozitivní na COVID-19, ale už nepotřebují péči infekčního oddělení. „V karlovarské nemocnici je nyní hospitalizovaných 12 lidí pozitivních na Covid-19, kteří jsou v „následné péči“. Pro tyto účely zajistíme lůžkovou kapacitu v počtu 10 lůžek v některém z krajských zařízení, jednat budeme ale i s ostatními poskytovateli péče například s Nemocnicí Mariánské Lázně.“ uvedl krajský radní Jan Bureš.

Kraj rovněž svolá jednání zástupců všech laboratoří, které aktuálně na území kraje provádějí testování. Za účasti krajské koordinátorky a představitelů kraje by se mělo diskutovat o kapacitě testování, kterou je potřeba do budoucna zajistit.

Zatím dobrá je situace v krajských pobytových zařízeních sociálních služeb. „Naše domovy pro seniory a pro osoby se zdravotním postižením už od jara zavedly pravidelnou dezinfekci, bezkontaktní rozdávání stravy, zaměstnanci jsou připraveni v případě nutnosti rozdělit se na více týmů. Proto se zatím nikde nákaza mezi klienty nešíří. Podle našich informací 3 sociální zařízení, která nezřizuje kraj, přistoupila k zákazu návštěv, my k tomu ale zatím nemáme důvod,“ doplnil Petr Kubis. Ten zároveň apeloval na zodpovědnost lidí vůči sobě i ostatním ohledně nošení roušky, což pomáhá ochránit seniory, zdravotníky a další rizikové skupiny. Zatímco například 1. srpna 2020 kraj evidoval 1 nově nakaženou osobu za den, podle dat z úterý 15. září 2020 je v kraji 74 nově nakažených osob koronavirem, v souvislosti s COVID-19 došlo k jednomu úmrtí.