Starosta Kuchař vyvrací mediální paniku: Návštěva Františkových Lázní se nerovná zvýšenému ohrožení nemocí Covid-19

Známé lázeňské středisko se ocitlo pod zvýšenou mediální pozorností poté, co bylo město označeno za velké ohnisko nákazy koronavirem. Podle starosty města Františkovy Lázně Jana Kuchaře jde ale především o senzaci, která vychází z nepřesné interpretace čísel.

Foto: Ilustrační

„Nastavili jsme veškerá hygienická opatření po komunikaci s Krajskou hygienickou stanicí Karlovarského kraje, která jsou hodnocena jako dostatečná. Mrzí mě, že nikdo nenapíše, že se jedná o počty trasování již za víc jak měsíc. Pokud by se tímto způsobem hygienické stanice zabývaly kterýmkoliv turistickým místem v České republice, byly by čísla podobná a možná ještě více alarmující,“ říká Kuchař.

Vysoké číslo ve skutečnosti uvádí počet pozitivně testovaných, kteří mají „souvislost s městem.“ To znamená, že jím třeba jen projeli, zastavili se na kávu, nebo zde pár dnů strávili. Trasování je prováděno zpětně, tedy v současné době jsou uváděná čísla souhrnem za cca 5 týdnů. Ze statistik vyplývá, že průměrná délka pobytu ve Františkových Lázních je 6,5 dne, tedy cca jeden týden. Kapacita hromadných ubytovacích zařízení je 4 665 lůžek.

Znamená to tedy, že ve Františkových Lázních bylo ubytováno za tuto dobu cca 23 000 klientů. K tomu je třeba přičíst v průměru 500 denních návštěvníků, což činí za dobu 5 týdnů dalších 17 500 lidí. Sečteno a podtrženo, za posledních 5 týdnu, za které je město trasováno, prošlo Františkovými Lázněmi více jak 40.000 lidí. To je slušné číslo na 5,5 tisícové město. Dle statistiky trasování je pozitivně testováno 200 lidí, kteří mají SOUVISLOST s Františkovými Lázněmi. To je 0,5%. Nikdo se ale také v médiích nezmínil, že mnoho lidí s příznaky přijelo, nebo byly odhaleny v prvních dnech pobytu, tedy Covid si do města již přivezli.

„Mrzí mě, že se tu vytváří umělá panika a stigmatizuje se naše město,“ říká Kuchař. „Prostě jsme měli smůlu, že se trasovalo zrovna u nás a tenhle hon na čarodějnice odmítám.  Které z měst v ČR bylo stejným způsobem trasováno, jako jsme byli my? Kolik ze současných 10.000 nakažených bylo například na Lipně, v Českém Krumlově či jiných destinacích cestovního ruchu, které v letošním létě byly také tak navštěvovány jako naše město? To se bohužel asi nikdy nedozvíme, protože to nikdo nesleduje.“

Vedení města a poskytovatelé služeb podle Kuchařových slov po celé sledované období jednali v součinnosti s Krajskou hygienou a Ministerstvem zdravotnictví a zaváděli veškerá doporučená opatření. Nadto město zajistilo 30 tisíc roušek a tisíc respirátorů a rukavic. Ty jsou k dispozici všem, kdo je potřebují, tedy senioři, školy a školky, obchody i lázeňské domy. Světoznámé lázně fungují i nadále normálně, spolu s veškerými balneoprovozy, restauracemi a kavárnami.

„Lidé se rozhodně nemusejí do Františkových Lázní obávat přijet, určitě nepodstoupí větší riziko, než při cestě do jakékoliv jiné turistické destinace v České republice, “ uzavírá starosta Františkových Lázní Jan Kuchař.