Fámy o možném uzavření Františkových Lázní se nezakládají na pravdě

V posledních dnech se začala šířit fáma o možném uzavření Františkových Lázní, která  se nezakládá na pravdě. V souvislosti s pokračující pandemií onemocnění covid 19 byla v minulých dnech v lázeňském městě přijata jen preventivní opatření.  O den později (10.9.) vydalo Ministerstvo zdravotnictví  nařízení platné pro celou republiku.

„Zprávy o uzavření Františkových Lázní, které se poslední dny začaly šířit, se nezakládají na pravdě,“ uvedl františkolázeňský starosta Jan Kuchař. „Žádné uzavírání lázeňských domů nebo snad celého města  se nechystá. Ještě před nařízením Ministerstva zdravotnictví jsme přijali opatření, které i Krajská hygienická stanice považuje za dostatečné, abychom ochránili nejen obyvatele našeho města, ale také lázeňské hosty,“ doplnil. V minulém týdnu se uskutečnilo jednání se starosty se zástupci ubytovacích a stravovacích zařízení a mnoho z nich již tato opatření měla zavedena ve svých provozech.

Od čtvrtka 10. září platí pro celou ČR. „Kvůli zhoršující se epidemické situaci jsem dnes ráno svolal mimořádné jednání Centrálního řídícího týmu Chytré karantény. S odborníky jsme se shodli, že od zítra zavedeme povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé ČR. Roušky jsou základní preventivní a neekonomické opatření, které je velmi účinné. Vyzývám také všechny občany k maximální odpovědnosti a dodržování základních hygienických pravidel. Zapamatujme si pravidlo 3R. Ruce, roušky, rozestupy. Je to to nejmenší a přitom tak důležité. Každý z nás může svým odpovědným přístupem přispět ke zvládnutí této epidemie,” uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Roušky budou od zítra povinné mimo bydliště nebo místo ubytování (např. hotelový pokoj). V případě budov škol, školských zařízení a budov vysokých škol se povinnost vztahuje pouze na společné prostory těchto budov (např. chodby a záchody). Výjimku z povinnosti mají například děti do dvou let, děti a pedagogové v mateřských školách, hospitalizovaní pacienti, osoby při provádění autorského díla, moderátoři, sportovci v době tréninku nebo soutěže, snoubenci v průběhu obřadu a další. Veškeré výjimky jsou uvedeny v mimořádném opatření a níže v textu tiskové zprávy.