Do štoly se podívalo několik desítek zájemců

U příležitosti vzpomínkové akce na básníka, badatele a přírodovědce Johanna Wolfganga von Goetha se mohli zájemci podívat do štoly vyhaslé sopky Komorní hůrka. Letos v srpnu uplynulo 271 let od jeho narození. Chodba se zatím otevírá jen při mimořádných příležitostech.

„Právě Johann Wolfgang von Goethe inicioval první výzkumy vyhaslé Komorní hůrky. A tak mohla být tato sopka před 183 lety odborně prozkoumána, především kvůli tomu, aby se potvrdil její vulkanický původ. V té době totiž existovaly dvě skupiny lidí, kteří měli odlišný názor na vznik hornin na zemi,“ sdělil seismolog z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky Milan Brož.

S hloubením štoly pod sopkou začali vědci před čtyřmi lety. Práce byly úspěšné, a nyní je tak pod sopkou opět téměř 30 metrů dlouhá chodba, kde mohou lidé obdivovat sopečné podzemí.

„Povedlo se nám stavbu již zkolaudovat s tím, že určitou skupinu lidí tam budeme moci pustit v režimu objednávek. V současné době řešíme rezervační systém,“ dodal starosta Františkových Lázní Jan Kuchař.

Komorní hůrka, Železná hůrka a Podhorní vrch, to jsou nejznámější vyhaslé sopky, které se na Chebsku nacházejí. Komorní hůrka pomohla v minulosti vyřešit spor mezi takzvanými neptunisty a plutonisty. Neptunisté měli za to, že veškeré horniny na Zemi pocházejí ze starého oceánu a vznikly usazováním ve vodě. Naproti tomu plutonisté správně tvrdili, že vyvřelé horniny jsou důkazem vulkanické činnosti.