Marienbad Film Festival završil 5. ročník. Do distribuce bylo uvedeno restaurované drama Loni v Marienbadu

Pátý ročník Marienbad Film Festivalu nabídl divákům v průběhu celého léta filmové dvojprojekce a vyvrcholil od 27. do 30. srpna přehlídkou experimentálních snímků z celého světa a intermediálními a audiovizuálními performancemi.

V sálech nefungujícího hotelu Polonia a hotelu Lesní mlýn, který po dlouhá léta chátral a v posledním roce se částečně otevřel veřejnosti jako prostor pro kulturu, se letos uskutečnily všechny festivalové projekce. Přestože festival již skončil, aktivity spolku Marienbad Film nadále pokračují. Ve čtvrtek 3. září uvedl do českých kin digitálně restaurované drama Loni v Marienbadu a až do 25. září promítá vybrané tituly v Letním kině U Keplera na Praze 6.

Festival se letos vedle přehlídky experimentálních filmů z různých koutů světa zaměřil na prezentaci současné domácí experimentální tvorby. Se site-specific zvukovou performancí se představil Michal Kindernay, s dekonstrukcí performance odkazující k antickým sochám se do Mariánek vrátil laureát Chalupeckého ceny Roman Štětina, slovenská režisérka Viera Čákanyová uvedla dokumentární sci-fi FREM o sofistikované umělé inteligenci, kolekci krátkých filmů uvedla dvojice Matěj Sláma a Jakub Vrbík a prostory hotelu Polonia se otevřely imerzivní divadelní queer inscenaci Marie Stuartovna. Anatomie (dramatu), kterou uvedl projekt Depresivní děti touží po penězích. Odborný program festivalu uvedl masterclass se Simonou Dvořákovou, která se věnovala tématu kolapsu umění v současné kulturní situaci, přehodnocení možností dosavadního fungování umění a novým perspektivám.

Čtyři dny po skončení festivalu uvedla do kin distribuční společnost Marienbad Film francouzské drama Loni v Marienbadu režiséra Alaina Resnaise v digitálně restaurované podobě. Světová premiéra obnovené verze jednoho z nejrevolučnějších filmů poválečné světové kinematografie proběhla na Filmovém festivalu v Benátkách v roce 2018, kam se film od roku 1961, kdy získal Zlatého lva, vrátil poprvé.

Další z projektů Marienbad Film, Letní kino U Keplera, promítá filmy v prostorách parku Maxe van der Stoela u Gymnázia Jana Keplera na Hradčanech až do 25. září. V průběhu šesti zářijových večerů čeká diváky kromě páru výrazně novějších snímků (Víkend na chatě, Maják) také česká premiéra amerického dramatu uvedeného na Berlinale – Fourteen. První sezonu letního kina pod taktovkou spolku zakončí restaurovaná verze Loni v Marienbadu. Podrobnější program je dostupný na webu letnikinoukeplera.cz, vstupenky jsou k zakoupení přes síť goout.net.