Vítěz knižních cen Petr Čornej je spjatý i s chebskou dějepisnou soutěží

Hlavním vítězem knižních cen Magnesia Litera se stal historik Petr Čornej. Jeho jméno je už řadu let spjaté i s Dějepisnou soutěží studentů gymnázií, kterou v Chebu pořádá Miroslav Stulák a Nadační fond Gaudeamus při Gymnáziu Cheb. Právě významný historik Petr Čornej byl garantech mnohých ročníků a pravidelně se zúčastňuje finálového kola v Chebu.

Cenu Magnesia Litera nyní Petr Čornej získal za rozsáhlý životopis Jana Žižky z Trocnova. Publikace sleduje i proměny jeho obrazu v historické paměti a to, jak byla osobnost husitského vojevůdce využívána v pozdějších politických a kulturních sporech. Kniha Jan Žižka zaujme i svou výtvarnou podobou a obrazovou složkou a schopností oslovit širší čtenářské publikum.

Nejdůležitějším úkolem výročních knižních cen Magnesia Litera je propagovat kvalitní literaturu a dobré knihy. A to bez omezení a bez ohledu na žánry: stejnou pozornost si zaslouží spisovatelé, básníci, překladatelé, nakladatelé i vědci a teoretici. Proto bylo ocenění rozvrženo do devíti kategorií, které se snaží obsáhnout veškerou domácí knižní produkci. Porotu k jednotlivým kategoriím delegují oborově příslušné obce a organizace. Aby se předešlo příliš úzké specializaci, vítěze v kategoriích Litera pro objev roku a Magnesia Litera – Kniha roku vybírá 300 oslovených lidí z knižní branže: od univerzitních badatelů až po knihovníky a knihkupce.