Startuje preventivní projekt zaměřený na seniory. Nenechte se podvést a okrást!

Policisté Karlovarského kraje se jako každoročně zaměřují při svých preventivních akcích na jednu z nejzranitelnější část naší populace – seniory. Ti bývají oblíbeným terčem zejména pro podvodníky, kteří cílí především na jejich osamělost a dobrotu. Podvody zaměřené na seniory bývají páchány nejčastěji prostřednictvím domácích návštěv, telefonicky nebo stále častěji i v online prostředí. Aby ubylo těchto protiprávních útoků, připravili policejní preventisté pro seniory nový preventivní projekt s názvem Nenechte se podvést a okrást!, jenž bude realizován od začátku září přibližně do konce letošního roku.

Foto: Ilustrační

Cílem preventivního projektu je varovat seniory před nástrahami podvodníků a připravit je na možná rizika s tím spojená. Podvodníci mohou při nezvané návštěvě seniory připravit mnohdy i o celoživotní úspory.  Může se jednat například o situaci, kdy si přijdou půjčit jen tužku, neboť to a spoustu dalších smyšlených historek mají podvodníci v záloze. V nebezpečí jsou však senioři i za zamčenými dveřmi svého bytu. Podvodníci se s nimi mohou spojit prostřednictvím telefonátů případně internetu, kde se velká část seniorů stále častěji také pohybuje.  Policisté proto budou seniory před různými nástrahami vychytralých podvodníčků varovat a upozorňovat je na nejnovější trendy podvodů páchaných právě na osobách staršího věku.

Smyslem projektu je oslovit co největší počet seniorů našeho kraje. Projekt proto bude probíhat ve dvou vlnách souběžně. První vlna je zaměřena na tzv. neaktivní seniory, kteří nechodí do žádných seniorských spolků nebo organizací a většinu času tráví doma. Probíhat bude prostřednictvím rozhlasového vysílání Českého rozhlasu, kde budou po dobu tří měsíců vysílány 3 různé audiospoty upozorňující na danou problematiku. Druhá část projektu je pak namířena na aktivní seniory, kteří navštěvují různé seniorské spolky či společenské události. Ve spolupráci s obcemi v našem kraji či jednotlivými seniorskými spolky budou policisté pořádat preventivní besedy na téma podvodného jednání na seniorech. Z besed senioři určitě neodejdou s prázdnou, kromě užitečných rad a informací si od policistů odnesou na památku i drobné dárečky. Celý preventivní projekt je financován z prostředků Ministerstva vnitra České republiky.

V případě Vašeho zájmu o besedu nás prosím kontaktujte na emailové adrese: vera.hnatkova@pcr.cz

nprap. Mgr. Věra Hnátková