Klesají počty prvňáků.V mateřských školách je více dětí cizinců

Přestože počet prvňáků již třetí rok za sebou klesá, počet žáků základních škol plynule roste. Naopak na vysokých školách ubylo za posledních deset let na 100 tisíc studentů. Omezení výuky v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru pocítilo téměř 1,7 milionu žáků a studentů.

Foto: Ilustrační

Mateřské školy navštěvovalo v minulém školním roce 365 tisíc dětí. V posledních pěti letech sice zůstávají celkové počty poměrně stabilní, nicméně v jednotlivých krajích můžeme vidět rozdíly. Zatímco ve Středočeském kraji vzrostl počet dětí ve školkách o 6 %, v Praze
o 4 % a v Jihomoravském kraji o 1 %, ve všech ostatních krajích poklesl. „Počet dětí s cizím státním občanstvím v mateřských školách se za posledních 10 let ztrojnásobil. V loňském školním roce tvořilo 12 tisíc dětí s cizím státním občanstvím 3,3 % ze všech dětí v mateřských školách. Převažují mezi nimi Ukrajinci, Vietnamci a Slováci,“ říká Helena Chodounská, vedoucí oddělení statistiky vzdělávání, zdravotnictví, kultury a sociálního zabezpečení ČSÚ.

Do prvních tříd základních škol bylo loni podle dat Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy nově přijato 107 tisíc prvňáčků. Počet prvňáků už třetí rok v řadě mírně klesá, nicméně celkový počet žáků základních škol od školního roku 2010/11 stále roste. Silné ročníky teď míří na druhý stupeň a za posledních pět let vzrostl počet žáků na 2. stupni o 65 tisíc. V loňském školním roce navštěvovalo základní školy celkem 953 tisíc žáků, což je o 99 tisíc více než před pěti lety. Z celkového počtu 424 tisíc žáků, kteří v loňském školním roce navštěvovali střední školy, představovali gymnazisté 31 %. Dalších 44 % středoškoláků také směřovalo k maturitní zkoušce, ale studovalo odborné zaměření. Odbornému střednímu vzdělávání zakončenému výučním listem se věnovalo 21 % žáků středních škol.

Na 26 veřejných a 32 soukromých vysokých školách v České republice v roce 2019 studovalo 289 tisíc studentů. „Za deset let ubylo na vysokých školách 100 tisíc studentů. Tento pokles se ovšem netýká cizinců, kterých na vysokých školách v Česku studuje rok od roku více. Pokud jde o české studenty vysokých škol, jejich počet za deset let klesl téměř o třetinu,“ říká Vendula Kašparová z oddělení vzdělávání, zdravotnictví, kultury a sociálního zabezpečení ČSÚ.

Uplynulý školní a akademický rok byl výrazně poznamenán opatřeními proti šíření koronaviru. „Zákaz osobní přítomnosti na základních, středních, vyšších odborných a vysokých školách se dotkl 1,69 milionu žáků a studentů, z čehož největší část, 953 tisíc, tvořili žáci základních škol,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.