Karlovarská nemocnice získala nový mobilní rentgen

Karlovarská nemocnice získala dvě malá, ale strategická zařízení pro boj s koronavirem. Nový mobilní rentgen a bodypletismograf. Přístroje za téměř čtyři miliony korun zakoupila nemocnice z kapitálového vkladu Karlovarského kraje ve zrychleném řízení v rámci nouzového stavu. Sloužit budou při vyšetřování pacientů s coronavirem i dalšími plicními infekcemi.

Foto: Ilustrační

“Na karlovarské nemocnici ležel hlavní nápor při pandemii koronaviru. Právě tady se soustředili ti nejtěžší pacienti, kteří vyžadovali intenzivní péči a vyšetřování ve speciálním režimu,” vysvětluje Jan Bureš, krajský radní pro oblast zdravotnictví důvod, proč přístroje zamíří právě do tohoto zdravotnického zařízení.

Klíčový je především nově zakoupený mobilní rentgen. Pro úspěšný boj s virem, který napadá plíce, je totiž nezbytné radiodiagnostické snímkování tohoto orgánu. Jenže to nelze provádět na stacionárních přístrojích, kvůli nežádoucí manipulaci s pacienty i riziku šíření infekce.

“Samozřejmě karlovarská nemocnice byla vybavena již dvěma mobilním zařízeními vybavena. Ale ty byly využívány v rámci běžného provozu a pokud by některé z nich vyblokovala jen na řešení covidu, mohlo by to mít negativní vliv na chod ostatních oddělení,” řekl radní Bureš s tím, že díky novému přístroji tak bude jeden nový mobilní rentgen umístěn trvale na anesteziologicko resuscitačním oddělení a jeden ze starších přístrojů pak bude trvale přímo na infekčním oddělení, které je jediným oddělením svého druhu v regionu a slouží pro potřeby pacientů z celého Karlovarského kraje.

Druhým zakoupeným přístrojem je nový bodypletismograf. Ten slouží ke stanovení totální plicní kapacity a také zjištění odporu dýchacích cest a určení reziduálního objemu a pro vyhodnocení zánětu dýchacích cest u pacientů s respiračními problémy. Kromě toho umí i měřit rychlost výměny plynů a pomáhá tak k diagnostice plicních onemocnění či monitoraci účinnosti léčby. “Oproti dosavadnímu přístroji, který byl v provozu již 18 let, umožní hlavně významný nárůst výkonů vyšetření plicních funkcí a tím pádem i přispěje k dalšímu zlepšení a zefektivnění péče o pacienty z celého Karlovarského kraje,” dodal radní Bureš.

Podle předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice Ing. Jitky Samákové je pomoc Karlovarského kraje v této době pro nemocnici velmi důležitá. “Epidemie koronaviru znamenala pro naši nemocnici skokový nárůst v oblasti nákladů o více než 24 milionů korun. A i proto je pro nás každá podobná pomoc velmi důležitá.”