Specialisté Celní správy překvapili dva muže ve chvíli kdy vyráběli pervitin

Speciální jednotka celní správy překvapila dva muže, kteří se právě věnovali výrobě drog. Podle šetření příslušníků Celní správy mohli pachatelé v laboratoři vyprodukovat tři až pět kilogramů metamfetaminu neboli pervitinu. Na černém trhu by droga stála až 7 500 000 korun (3 – 5 kilogramů).

Příslušníci sekce pátrání Celní správy ČR objevili na konci července při závěrečné realizaci varnu pervitinu v bývalé drážní budově v katastru obce Hostomice.

Důkazní materiál shromažďovali od letošního ledna. „Na konci července provedlo protidrogové oddělení celní správy ve spolupráci s Policií ČR realizaci trestního spisu s názvem „VECHTR“,“ uvedla tisková mluvčí GŘC Martina Kaňková. „Specializovaná jednotka celní správy zadržela dva muže ve věku 55 a 38 let právě v okamžiku, kdy metamfetamin vyráběli. Následně byl zadržen další muž (ve věku 43 let), jenž za úplatu prostory k vaření drog poskytoval,“ sdělila. Ke dni realizace došlo ke dvaceti varům.

Při třech domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor zajistili jednu větší laboratoř určenou k výrobě metamfetaminu a jednu přenosnou laboratoř. „Dále zajistili 300 gramů pervitinu, 1,3 litru pervitinu před krystalizací, 8 kilogramů červeného fosforu, cca 20 litrů tekutého pseudoefedrinu a další chemikálie a komponenty potřebné k výrobě pervitinu. Celníci našli během domovních prohlídek také střelivo do brokovnice,“ doplnila mluvčí.

Dva pachatelé, kteří se přímo podíleli na výrobě drog, jsou nyní umístěni ve vazbě. Třetí muž je stíhán na svobodě. Pachatelům hrozí až desetileté odnětí svobody.